Νίκος Ρίζος: Πέθανε όταν παιζόταν το τελευταίο επεισόδιο της σειράς “Η αίθουσα του θρόνου”

Advertisement

Ο Νίκος Ρίζος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς. Τον αποκαλούσαν “ο πιο κοντός γίγαντας του κινηματογράφου”. Οι ρόλοι του στις ταινίες μέχρι και σήμερα σκορπούν γέλιο. 

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κλασική επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν» και απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε τον θίασο “Βασίλης Αυλωνίτης – Γεωργία Βασιλειάδου – Νίκος Ρίζος”, που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες.

Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990. Ο Νίκος Ρίζος, άλλωστε, υπήρξε πολύ επιτυχημένος θεατρικός επιχειρηματίας επί 27 χρόνια.

Advertisement

Το ύψος του Νίκου Ρίζου και ο αυτοσαρκασμός

Το μεγάλο «ατού» και χαρακτηριστικό του κωμικού ηθοποιού ήταν το ύψος του. Το οποίο μόλις έφτανε το 1,50 και είναι ένα χαρακτηριστικό που ο ηθοποιός το έπαιρνε και το μετέτρεπε σε αυτοσαρκασμό στις ταινίες του. Θα μπορούσε να γίνει τροχοπέδη στην καριέρα του ηθοποιού, αλλά τον έκανε «γίγαντα» τόσο στις ταινίες που όλοι αγαπήσαμε όσο και στις καρδιές μας.

Έπαιξε σε περίπου 130 κινηματογραφικές ταινίες, όπως Το σωφεράκι του Γιώργου Τζαβέλλα, Ο θησαυρός του μακαρίτη του Νίκου Τσιφόρου, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, επίσης του Τσιφόρου, Συμμορία εραστών κ.ά.

Advertisement

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά “Ο δρόμος” του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη “Η αίθουσα του θρόνου” στο Mega.

Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση, μιας και την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς ο Νίκος Ρίζος πέθανε.

Advertisement

Το βιντεοληπτικό υλικό προέρχεται από το κανάλι στο YouTube “Χρώμα στο ασπρόμαυρο”.

Πώς έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ρίζος

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του κατοικούσε στου Γκύζη. Ο Νίκος Ρίζος υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 20 Απριλίου του 1999 σε ηλικία 75 ετών και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα. Κηδεύτηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Όπως είχε αναφέρει ο μοναχογιός του Κωνσταντίνος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso, ο Ορέστης Μακρής έλεγε στον Ρίζο τη δεκαετία του ’50 όταν έπαιζαν μαζί «Βλάχο, πάνω στη σκηνή θα πεθάνεις εσύ με τέτοιο ταλέντο». Εκείνη την Τρίτη 20 Απριλίου του 1999, ο ηθοποιός είχε παραπονεθεί στον γιο του για μια έντονη αδιαθεσία που ένιωθε. Το ίδιο μεσημέρι, και καθώς τον μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ο Νίκος Ρίζος άφηνε την τελευταία του πνοή από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement