Κορωνοϊός: Θα γίνει ενδημικός και πότε; Οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας

Advertisement

Συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας, Στέλιος Λουκίδης.

Ο ίδιος ανέφερε στην ΕΡΤ ότι το περιβάλλον, σε σχέση με πέρυσι είναι βελτιωμένο, γεγονός που επέτρεψε τη χαλάρωση των μέτρων από την Κυριακή, 1 Μαΐου. «Το περιβάλλον έχει τέτοια χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων, το ένα είναι ότι έχουμε λιγότερους σκληρούς υγειονομικούς δείκτες, βλέπετε ότι έχουν σταθεροποιηθεί οι εισαγωγές σε αριθμό που είναι κατά μέσο όρο κάτω από 200, δεν το είχαμε αυτό στα δυόμιση χρόνια της πανδημίας, έχουν αποκλιμακωθεί αρκετά οι εισαγωγές στις ΜΕΘ», είπε.

Ο κ. Λουκίδης εξέφρασε, ακόμα, τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τα ποσοστά ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, αναφέροντας ότι «Έχουμε υψηλό ποσοστό υψηλής ανοσίας, έχει νοσήσει πάρα πολύς κόσμος το τελευταίο εξάμηνο και νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε φτιάξει ένα πολύ καλό περιβάλλον πρόληψης, είτε μέσω των εμβολιασμών, οι οποίοι γενικά στη χώρας μας πήγαν καλά και το δεύτερο είναι ότι έχουμε πλέον στη διάθεσή μας αντιικά φάρμακα, που έχουν ξεπεράσει τις 15.000 χορηγήσεις από τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ένα σοβαρό όπλο στη μάχη για τη σοβαρή εξέλιξη προς τη σοβαρή μόλυνση. Αν παραμείνουν οι μεταλλάξεις Όμικρον και Όμικρον 2 σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι το καλοκαίρι δε θα πιέσει το ΕΣΥ και σίγουρα με την ατομική ευθύνη του καθενός για να προστατέψουμε κυρίως τους μεγάλους ανθρώπους, αλλά και τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι».

Advertisement

Ελπίζουμε σε ενδημικότητα το φθινόπωρο

Τέλος, ο ίδιος εξήγησε ότι, τα αντιιικά φάρμακα, η τεχνολογία των εμβολίων αλλά και η δυνατότητα θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα επιτρέπουν να ελπίζουμε σε ενδημικότητα του ιού από το ερχόμενο φθινόπωρο. «Το φθινόπωρο θα το σχεδιάσουμε στρατηγικά, έχουμε τα αντιικά φάρμακα, έχουμε την πιθανότητα να έχουμε ένα εμβόλιο πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα, ίσως να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι πιο αποτελεσματικό προς όλες τις μεταλλάξεις και το τρίτο και πιο σημαντικό, ότι θα έχουμε στα χέρια μας ένα συνδυασμό μονοκλωνικών που θα στοχεύει ανθρώπους που έχουν πολύ χαμηλή άμυνα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ίσως στο βαθμό που θα ήθελε καθένας στον εμβολιασμό. Το περιβάλλον απέναντι στον ιό δεν είναι το περυσινό, έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα και είναι μέσα που μας οδηγούν σε μία πιο κανονική ζωή την οποία θέλουμε όλοι μας. Θα θέλαμε μετά το Σεπτέμβρη να είναι σε ενδημική μορφή και όχι ως πανδημία», κατέληξε.

Ο Μάιος φέρνει επιστροφή στην κανονικότητα

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε φάση ύφεσης και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη. Σταθερά καταγράφονται λιγότερα κρούσματα και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και η κοινωνία προχωρά σε μια νέα κανονικότητα με περισσότερες ελευθερίες, ακολουθώντας και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αίρουν τα μέτρα και αρχίζουν να ζουν φυσιολογικά.

Από την 1η Μαΐου, η χώρα μπαίνει σε μία νέα εποχή σε μία κανονικότητα που θα θυμίζει το 2019. Βέβαια, παραμένει η ατομική ευθύνη καθώς τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και να αυτόπροστατευόμαστε.

Advertisement

Τα μέτρα που καταργούνται από την 1η Μαΐου είναι:

 • Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 01.05.22 έως 31.08.22 δε θα χρησιμοποιούνται,  ενώ δε θα χρειάζεται η επίδειξη τους για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
 • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.
 • Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
 • Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%. Γεγονός που σημαίνει ότι και όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα μπορούν να λειτουργούν με απόλυτη πληρότητα και χωρίς ουσιαστικά αποστάσεις στα τραπέζια.
 • Αντίστοιχη ελευθερία με απόλυτη πληρότητα θα υπάρχει και στα κέντρα διασκέδασης.
 • Από την 1η Μαΐου για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα δεν θα απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή των rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
 • Από τις 31 Απριλίου αίρεται το πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.
 • Όμως έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Εξακολουθούμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων. Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες. Παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση και οδηγούμαστε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό, ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του.

Μέτρα στα Σχολεία

Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές, εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν προληπτικά ένα ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022)

Advertisement

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ οι πρώτοι και ράπιντ τεστ οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ οι πρώτοι και ράπιντ τεστ οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Advertisement

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

 • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες. Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση. Σε αντίθετη περίπτωση παρατείνεται η απομόνωση.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement