Ημιτελικός Eurovision 2022: Η σειρά εμφάνισης Ελλάδας και Κύπρου

Advertisement

Σε μια εβδομάδα θα αναδειχθεί ο νικητής της Eurovision 2022, ωστόσο τόσο η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord και το «Die Together» όσο και η Κύπρος με την Ανδρομάχη και το «Ela Ela» πρέπει να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης για να μπορέσουν να διεκδικήσουν το βραβείο του μουσικού διαγωνισμού, που γίνεται στο Τορίνο.

Ο πρώτος ημιτελικός με την Ελλάδα και την Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord

Δεκαεπτά χώρες θα διεκδικήσουν, μέσω του πρώτου ημιτελικού (10/05), ένα από τα δέκα εισιτήρια για τον τελικό της φετινής Eurovision που θα γίνει στις 14 Μαΐου και τα μεγαλύτερα φαβορί, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα των στοιχημάτων, είναι η Ουκρανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία.

Μάλιστα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν, στα τέλη Μαρτίου, την ακριβή σειρά εμφάνισης των χωρών στους δύο ημιτελικούς και η Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord θα τραγουδήσει το «Die Together» στη 15η θέση, δηλαδή έπειτα από την Ισλανδία και πριν από τη Νορβηγία.

Advertisement

Αναλυτικά, κατά σειρά εμφάνισης, οι 17 χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό της φετινής Eurovision, είναι οι εξής: Αλβανία, Λετονία, Λιθουανία, Ελβετία, Σλοβενία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Μολδαβία, Πορτογαλία, Κροατία, Δανία, Αυστρία, Ισλανδία, Ελλάδα, Νορβηγία, Αρμενία.

Επισημαίνεται ότι στον πρώτο ημιτελικό της φετινής Eurovision, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν -πέρα από τις συμμετέχουσες χώρες- η Γαλλία και η Ιταλία, αφού είναι μέλη των λεγόμενων «Big Five», και έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στον τελικό.

O δεύτερος ημιτελικός με την Κύπρο και την Ανδρομάχη

Στον δεύτερο ημιτελικό (12/05), στον οποίο διαγωνίζεται και η Κύπρος με την Ανδρομάχη και το «Ela Ela», λαμβάνουν μέρος 18 χώρες και, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα των στοιχημάτων, τα μεγαλύτερα φαβορί είναι η Σουηδία, η Πολωνία και η Αυστραλία.

Advertisement

Κατά τη σειρά που ανακοινώσαν οι διοργανωτές για τον εν λόγω ημιτελικό, οι χώρες θα παρουσιάσουν τα τραγούδια τους ως εξής: Φινλανδία, Ισραήλ, Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μάλτα, Άγιος Μαρίνος, Αυστραλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Εσθονία, Ρουμανία, Πολωνία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Σουηδία, Τσεχία.

Έτσι, λοιπόν, το «Ela Ela» θα ακουστεί 9ο κατά σειρά και μετά το τραγούδι της Αυστραλίας και πριν από εκείνο της Ιρλανδίας. Πάντως, στον δεύτερο ημιτελικό της φετινής Eurovision δικαίωμα ψήφου έχουν -πέρα από τις συμμετέχουσες χώρες- η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, αφού είναι μέλη των λεγόμενων «Big Five», και έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στον τελικό.

Το αποτέλεσμα της φετινής Eurovision, τόσο στους δύο ημιτελικούς όσο και στον τελικό, θα κριθεί κατά 50% από την ψήφο των πενταμελών εθνικών κριτικών επιτροπών και κατά 50% από την επιλογή του τηλεοπτικού κοινού.

Advertisement

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τόσο οι δύο ημιτελικοί (10 και 12 Μαΐου) όσο και ο τελικός (14 Μαΐου) θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση από το «Pala Olimpico» του Τορίνου, σε σχολιασμό του Γιώργου Καπουτζίδη και της Μαρίας Κοζάκου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement