Μητσοτάκης: «Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης» – Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement

Στην ομιλία του στη βουλή εν όψει της ψήφισης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιείται στη σκιά του χθεσινού δημοσιεύματα της Wall Street Journal που εμφανίζει την αμερικανική διοίκηση να προωθεί την πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπερψηφιστεί η συμφωνία και έβαλε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμηρές αναφορές στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην άσκηση των καθηκόντων του υπουργού Άμυνας από τον κ. Π. Καμένο.

«Οφείλει ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης» διερωτήθηκε και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει με καθαρές κουβέντες για τη θέση του έναντι των κρίσιμων ανοικτών ζητημάτων. Χαρακτήρισε, δε, ως «εθνική εξαίρεση» την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι λέει «όχι» στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον αρχηγό της να μην προσθέσει στον κατάλογο με τις «γκρίζες επιλογές του» την καταψήφιση της συμφωνίας.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ακούει ανοησίες για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από ένα κόμμα που είχαν υπουργό Άμυνας τον κ. Καμένο που έλεγε να κάνουμε αμερικανική βάση την Κάρπαθο.

Advertisement

«Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε με τον Διαφωτισμό και συντασσόμαστε με την Ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η παρουσία της χώρας στις συμμαχίες που ανήκει, θα είναι δυναμική.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συμφωνία αυτή γίνεται σε μία στιγμή, που η Αμερική, διευρύνει την παρουσία της στην Ανατολική μεσόγειο αναγνωρίζοντας και ενεργειακό συμφέρον, και υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται, με έναν θερμό πόλεμο να εξελίσσεται μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο , με ενεργειακή ένταση και με ένταση στο Αιγαίο και με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο. «Η συμφωνία γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ως συνετού εταίρου που εγγυάται την ασφάλεια έναντι των παροξυσμών των γειτόνων. Μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα στην οικονομία και την ενέργεια και αναβαθμίζει ουσιαστικά την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων» είπε και χαρακτήρισε ως απόδειξη τόσο την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου για συνάντηση αλλά και την τιμητική για τον ίδιον πρόσκληση για ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου.

Advertisement

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η υπερψήφιση της συμφωνίας είναι πολύ σημαντική για τρεις λόγους:

– Διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, γιατί ανανεώνεται ανά πενταετία, με ρητό δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει. Σε μία στιγμή που οι ΗΠΑ στρέφονται προς τον ινδοειρηνικό , στρέφονται ταυτόχρονα και προς την Ελλάδα αναβαθμίζοντας υποδομές με δικό τους προϋπολογισμό. «Πήραμε την κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή»

– Γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στον χώρο, γιατί πλέον δυνάμεις των ΗΠΑ εγκαθίστανται σε 4 νέα σημεία που εξυπηρετούν και τους δύο συμμαχικούς στρατούς κάτω από ελληνική διοίκηση. Θα υπηρετούν και άλλες επίκαιρες εθνικές προτεραιότητες. Αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές στη Σούδα, το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο και στην Αλεξανδρούπολη που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το λιμάνι της.

Advertisement

– Διότι στο προοίμιο της συμφωνίας καταγράφεται η κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Διαπίστωση την οποία επαναλαμβάνει στη συνοδευτική επιστολή του ο αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Μπίνκεν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement