Ξενοδόχοι – Καλοκαίρι 2022: Αισιοδοξία σε ασταθές περιβάλλον

Advertisement

Η ζήτηση από τις ξένες αγορές για διακοπές στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι προκρατήσεις αγγίζουν τα νούμερα του 2019, σε κάποιες περιπτώσεις μεταφράζονται και σε προκαταβολές, ωστόσο ενεργειακή κρίση, ανατίμηση προϊόντων και πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας εν εξελίξει, είναι παράγοντες που εμποδίζουν την απόλυτη σταθερότητα στο τουριστικό περιβάλλον. Φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου στο GRTimes.gr.

Έτοιμοι να δώσουνε τη μάχη της σεζόν είναι οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστική αξία και θα φτάσει στην οικονομία και την κοινωνία. Ωστόσο, η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων.

«Η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία υπουργών, πρόεδρων φορέων του τουρισμού, διοικητών, μελών της ΠΟΞ κτλ.

Advertisement

Όπως δηλώνουν επιχειρηματίες του τουρισμού, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, τώρα είναι αντιμέτωποι με τις τεράστιες ανατιμήσεις σε ενέργεια και προϊόντα, τρόφιμα, αναλώσιμα κτλ.

«Μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25-30%» ανέφερε ο κ. Τάσιος στην ομιλία του προσθέτοντας «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας για το καλύτερο, συνεχίζοντας να χτίζουμε αντοχές και προσδοκώντας τη μεγάλη ανάκαμψη το 2023, προσαρμόζοντας και την τιμολογιακή πολιτική μας στα νέα δεδομένα».

Πιερία – Δύσκολη εξίσωση για φέτος

Η ζήτηση για διακοπές στην Πιερία την υψηλή σεζόν είναι ικανοποιητική, ωστόσο το Μάιο αλλά όπως φαίνεται και για τον Ιούνιο η εικόνα είναι υποτονική, «δεν είναι ζωηρή» όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Advertisement

Αυτήν την περίοδο, όπου έχουν ανοίξει σχεδόν τα μισά από το σύνολο των 374 ξενοδοχείων της Πιερίας, οι πληρότητες είναι ιδιαίτερα χαμηλές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.

Από τέλη Ιουνίου ξεκινούν οι προκρατήσεις που μεταφράζονται και σε προκαταβολές, οι οποίες κορυφώνονται για Ιούλιο και Αύγουστο, από την Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια, χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία).

Σ’ ότι αφορά Ρωσία και Ουκρανία η Πιερία απορροφούσε ένα 15% σε αφίξεις από τις συγκεκριμένες αγορές, οι οποίες, φέτος, δεν υπάρχουν βεβαίως, και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΠ «δε φαίνεται να αναπληρώνονται από άλλες αγορές».

Advertisement

Σχετικά με τις τιμές, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ το λειτουργικό κόστος, για τους tour operators, ούτως ή άλλως τα συμβόλαια έχουν κλειστεί από πέρυσι, και όπως επισημαίνεται από πλευράς ξενοδόχων γίνεται προσπάθεια να κρατήσουν τα κοστολόγια του 2019. «Είναι δύσκολη η εξίσωσή μας για φέτος» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΠ Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Λήψη μέτρων

Ο κ. Τσιτλακίδης, ο οποίος έδωσε το ‘παρών’ στην χθεσινή γενική συνέλευση της ΠΟΞ στην Αθήνα, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr, θέτει μια σειρά μέτρων που θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και βεβαίως στην περιοχή.

Η επάνδρωση των χερσαίων συνόρων, η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, η επανασύσταση της Τουριστικής Αστυνομίας, η ένταξη των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων (όπου είναι και τα περισσότερα στην περιοχή της Πιερίας) σε αναπτυξιακά προγράμματα, η γρήγορη ενεργοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, η προβολή της περιοχής που συνδυάζει θάλασσα, βουνό και εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι κρίσιμα ζητήματα που εφόσον υλοποιηθούν θα δώσουν διέξοδο στο επιχειρείν και την τοπική οικονομία.

Advertisement

Θάσος – Συγκρατημένη αισιοδοξία σε ασταθές περιβάλλον

Η εικόνα για αυτήν την περίοδο στη Θάσο είναι υποτονική και ουσιαστικά μετά τις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσει να ζωηρεύει. Ήδη έχουν ανοίξει αρκετά ξενοδοχεία και οι τουρίστες προέρχονται από Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία, Λιθουανία.

«Ο Μάιο και ο Οκτώβριος είναι αεροπορικοί μήνες, εάν δεν έχουμε αεροπλάνα δεν θα έχουμε και τουρίστες» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης εξηγώντας πως το κυρίως κύμα τουριστών στο νησί θα ξεκινήσει με τον οδικό τουρισμό, από αρχές – μέσα Ιουνίου. Οι αφίξεις Τσέχων και Σκανδιναβών αναμένονται προς τα τέλη Μαΐου, οι οποίες φέτος έχουν καθυστερήσει κατά 2-3 εβδομάδες.

Οι κρατήσεις από Βαλκάνια, και κυρίως από Ρουμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών στη Θάσο, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Βεβαίως, οι προκρατήσεις από μόνες τους, δεν λένε κάτι» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ προσθέτοντας «αυτό που μετράει είναι οι προκαταβολές».

Advertisement

Κατά την περσινή περίοδο, είχε αυξηθεί σημαντικά το κατά κεφαλήν έσοδο από Ρουμανία, και γενικότερα η χρονιά έκλεισε πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. «Παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, τα πήγαμε πολύ καλά» αναφέρει ο κ. Παρασχούδης σχολιάζοντας «φέτος, βέβαια έχουμε τους περιορισμούς της οικονομίας». Βάσει εκτιμήσεων του, οι αφίξεις για φέτος θα κινηθούν αυξητικά, με μειωμένα ωστόσο έσοδα.

Αναβάθμιση στα χερσαία σύνορα

Σχετικά με την εικόνα στα χερσαία σύνορα, οι επιχειρηματίες του νησιού και γενικότερα της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας ζητούν αναβάθμιση των υποδομών και στελέχωση στις εγκαταστάσεις.

«Είναι ένα θέμα διαχρονικό, το νησί εξαρτάται 75% από οδικό τουρισμό και 25% από αεροπορικό» δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου επισημαίνοντας πως η αναβάθμιση των πυλών εισόδου στην χώρα μας είναι κομμάτι εξυπηρέτησης του τουριστικού πακέτου του οδικού τουρισμού.

Advertisement

Πάργα – Ολλανδοί, Γερμανοί για το Μάιο

Αυξητική είναι φέτος η εικόνα στην Πάργα στην Ήπειρο, με τις προκρατήσεις, κυρίως από Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας Ευθύμης Παππάς να ξεπερνούν τα νούμερα του 2019.

«Από τις 21 Μαΐου, σε πληρότητες θα είμαστε στο 35-40%» αναφέρει ο κ. Παππάς επισημαίνοντας πως από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου αναμένονται στην περιοχή και οι Βαλκάνιοι.

Σχετικά με τις τιμές, παρά τις τεράστιες αυξήσεις, προσπαθούν να τις συγκρατήσουν, ωστόσο «εξαρτάται το πως θα διαμορφωθεί η εικόνα στην αγορά, είμαστε σε αναμονή» δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάργας εξηγώντας πως εάν δεν έχουν άμεση στήριξη από την Πολιτεία, θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος στον πελάτη. Έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή υπάρχει και από τους Έλληνες, «είναι όμως της τελευταίας στιγμής» δηλώνει ο κ. Παππάς.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement