Ευλογιά των πιθήκων: Αισιόδοξος ο Μπουρλά – «Δεν ανησυχούμε ότι θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο»

Advertisement

«Όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

«Η πανδημία έδωσε μια ευκαιρία στον άνθρωπο ν’ αποδείξει ποια είναι η δύναμη της επιστήμης. Ήταν δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, είχαμε σκοτάδι και μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε. Ακόμη δεν είμαστε τελείως έξω από τον κίνδυνο αλλά είμαστε σε πολύ διαφορετικό μέρος επειδή η επιστήμη μπόρεσε να προσφέρει στον άνθρωπο αυτά που έπρεπε κι αυτά που οφείλει να προσφέρει», πρόσθεσε ο CEO της Pfizer.

Advertisement

Έξαρση κρουσμάτων σε 14 χώρες

Συναγερμός έχει ξεσπάσει λόγω του νέου ιού, καθώς 14 χώρες επιβεβαίωσαν πλέον κρούσματα της ιογενούς νόσου, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα δούμε «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η Δρ. Κλερ Ντούσναπ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία και τον HIV, είπε επίσης ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στην πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας στη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι 11 Βρετανοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 20. Μεταξύ των κρουσμάτων ένα παιδί, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ενώ άλλες 100 μολύνσεις έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Advertisement

Μιλώντας στο SkyNews, η Δρ. Ντούσναπ τόνισε ότι «η αντίδρασή μας είναι πραγματικά κρίσιμη». Και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα. Το πόσα θα είναι είναι δύκολο να το πω. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι υπάρχουν λοιμώξεις σε όλη την Ευρώπη, οπότε έχει ήδη εξαπλωθεί. Κυκλοφορεί ήδη στον γενικό πληθυσμό. Το να κάνεις ιχνηλάτηση όλων αυτών των ανθρώπων είναι μια τεράστια δουλειά. Θα μπορούσε να είναι πραγματικά σημαντικοί οι αριθμοί τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες».

Τονίζει επίσης ότι αναμένει να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με «σημαντική αύξηση την επόμενη εβδομάδα».

Το Βέλγιο η πρώτη χώρα που εφαρμόζει καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για όποιον βγαίνει θετικός στην ευλογιά των πιθήκων. Την ίδια ώρα 14 πλέον χώρες επιβεβαίωσαν κρούσματα της ιογενούς νόσου, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα δούμε «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisement

Όσοι προσβληθούν από τον ιό θα πρέπει από τώρα και στο εξής να απομονώνονται για 21 ημέρες, σύμφωνα με τις βελγικές υγειονομικές αρχές, αφού καταγράφηκαν τρία κρούσματα στη χώρα. Οι μολύνσεις, η πρώτη από τις οποίες καταγράφηκε την Παρασκευή, συνδέονται όλες με ένα φεστιβάλ στην πόλη της Αμβέρσας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement