Οδηγοί φορτηγών: Νέα αναβολή σε κρίσιμη συνάντηση με κυβέρνηση-Καμπανάκι για «ντόμινο» πτωχεύσεων

Advertisement

Αναβλήθηκε η τελευταία και πιο κρίσιμη συνάντηση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών και του υπουργείου Οικονομικών με τους οδηγούς φορτηγών να κάνουν λόγο για άνευ λόγου καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να ληφθούν δραστικά μέτρα για την άνοδο των καυσίμων. Έκρουσαν, παράλληλα, το καμπανάκι για ντόμινο πτωχεύσεων των μεταφορικών εταιρειών και δεκάδες οδηγούς να μένουν άνεργοι.

Σε δηλώσεις στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις των αρμόδιων υπουργείων να δεχτούν τόσο τις συναντήσεις όσο και τα καίρια ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. «Από τις δύο συναντήσεις, μόνο με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση μιλήσαμε ο οποίος έδειξε να κατανοεί και να γνωρίζει τα αιτήματά μας καθώς είναι και πρόεδρος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δήλωσε μάλιστα ότι θα πιέσει όσο μπορεί και για τη μείωση του ειδικού φόρου αλλά και για τις ενισχύσεις των ομάδων των μεταφορέων. Μας τόνισε ακόμη να επιδιώξουμε την επαφή με το υπουργείο Οικονομικών που παλεύουμε εδώ και καιρό και αναβλήθηκε, αναμένοντας νέα ημερομηνία για να ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών», επισήμανε.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να συναντήσει τον κλάδο διότι δεν έχει απαντήσεις και προτάσεις στα αιτήματά τους. «Έχουν συναντηθεί με πόσους κλάδους και με εμάς καθυστερούν και το αναβάλλουν. Δεν έχουν προφανώς να μας προτείνουν μέτρα», σημείωσε ο κ. Κενανίδης.

Advertisement

Αγανακτισμένοι οι οδηγοί – Νέα συνέλευση για κινητοποιήσεις

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι οδηγοί φορτηγών με τον εμπαιγμό και τις καθυστερήσεις των υπουργείων στη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των καυσίμων. Μη αισιόδοξος για τα τελικά συμπεράσματα από τις συναντήσεις εμφανίζεται παράλληλα ο κ. Κενανίδης και τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν οι επιθυμητές ενέργειες, τότε όλοι οι οδηγοί φορτηγών εξαγριωμένοι θα βγουν στους δρόμους με τα φορτηγά τους. Ήδη, ο κλάδος σχεδιάζει νέα συνέλευση με τα σωματεία στην Αθήνα προκειμένου να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις. «Στη νέα συνέλευση θα δοθούν όλες οι απαντήσεις για το πότε και πως θα ξεκινήσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Το καθυστερούμε αναμένοντας έστω κάποιο πράσινο φως από τους αρμόδιους αλλά δεν φαίνεται πρόθυμη η κυβέρνηση να εφαρμόσει κάποιο ελαφρυντικό μέτρο για τον κλάδο των μεταφορέων», εξήγησε.

«Καμπανάκι» για ντόμινο πτωχεύσεων

Περίπου το 10% των οδηγών έχει βάλει «φρένο» στα φορτηγά τους αδυνατώντας να καλύψει τα υπέρογκα ποσά των καυσίμων για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα. Ορισμένες εταιρείες, βέβαια καλύπτουν ένα ποσοστό των εξόδων ενώ όπως σχολίασε ο κ. Κενανίδης δεν είναι αρκετό καθώς το κόστος καυσίμων έχει αγγίξει το 70%. Κρούει ακόμη τον κώδωνα για πτωχεύσεις μεταφορικών εταιρειών και για δεκάδες οδηγούς να μένουν χωρίς εργασία. «Μοναδική μας ελπίδα για ένα μέτρο ανακούφισης είναι η κυβέρνηση. Δεν είναι εφικτό να καλύψει το τόσο μεγάλο επιβαρυμένο κόστος ο αποστολές και ο παραλήπτης. Ο κίνδυνος για πτωχεύσεις είναι ήδη ορατός καθώς δύο μεγάλες μεταφορικές εταιρείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κήρυξαν πτώχευση και πάνω από 250 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι άκαρπες είχαν αποβεί πριν από ένα μήνα οι συναντήσεις της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος με τα υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας. Παράλληλα, το γεγονός ότι ένα ποσοστό των Ελλήνων οδηγών έχει βάλει φρένο στις μεταφορές και δεν εκτελεί τα δρομολόγια, έχει ως αποτέλεσμα να περάσουν τα φορτηγά σε ξένους μεταφορείς από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά. «Πρόκειται για μια λάθος κίνηση από την πολιτεία η οποία είναι και παράνομη. Τόσα χρήματα καταλήγουν σε ξένους οδηγούς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement