Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των ναυαγοσωστών στις ακτές – Η εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Advertisement

Από 1η Ιουνίου στις πολυσύχναστες παραλίες θα βρίσκονται συνολικά 900 αφανείς ήρωες-ναυαγοσώστες στους “πύργους” τους μαζί με τον εξοπλισμό τους, δημιουργώντας για ένα ακόμη καλοκαίρι ένα “τείχος ασφαλείας” για τους λουόμενους. Ωστόσο, την ώρα που η ύπαρξή τους σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, θεωρείται κάτι παραπάνω από απαραίτητη, διαπιστώνεται και φέτος αδυναμία από την πλευρά των δήμων στο να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την ναυαγοσωστική κάλυψη που ισχύει ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, αυστηροποιήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι προδιαγραφές ασφάλειας των λουόμενων για τις πολυσύχναστες παραλίες, τόσο στον αριθμό των ναυαγοσωστών που απαιτείται, όσο και στον αναγκαίο εξοπλισμό διάσωσης που χρειάζονται.

Αν και η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει με την ναυαγοσωστική κάλυψη να αγγίζει περίπου το 80%, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδος και μέλος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστών Ελλάδος, κ. Βαγγέλη Τσαμπάζη, εξακολουθούν να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στο προσωπικό.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος στο ThessToday.gr το 2020, οι ναυαγοσώστες έφταναν περίπου τους 450, ενώ το 2021 υπήρχαν σχεδόν οι διπλάσιοι. Φέτος, θα υπάρχουν πάνω από 900 ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Τσαμπάζης θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι.

«Έχουν μείνει λίγο πίσω οι διαγωνισμοί, καθώς οι δήμοι πάντα θυμούνται να ασχοληθούν μόλις φτιάξει ο καιρός, αντί να προετοιμάζονται από τον χειμώνα. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι δήμοι καλούνται να συμμορφωθούν και να καταλάβουν πως πρόκειται για ένα επάγγελμα που σώζει ανθρώπινες ζωές. Δεν θα έπρεπε να θεωρείται πολυτέλεια η ύπαρξή του, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση» δηλώνει ο κ. Τσαμπάζης στο ThessToday.gr.

Υπενθυμίζεται πως το πλαίσιο που ισχύει είναι πλέον πολύ πιο απαιτητικό από τα προηγούμενα χρόνια, με τις αρμοδιότητες των δημοτικών αρχών να έχουν αυξηθεί. Ωστόσο λόγω έλλειψης πόρων οι δήμοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον εξοπλισμό και το προσωπικό που απαιτούνται με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι και να κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Advertisement

Ειδικότερα, στις πολυσύχναστες παραλίες ο κάθε δήμος πρέπει να τοποθετήσει ναυαγοσωστικό πύργο ανά 400 μέτρα και όχι μόνο στα πολυσύχναστα σημεία, με έναν ναυαγοσώστη, στον οποίο θα παρέχεται ο αναγκαίος εξοπλισμός διάσωσης, που περιλαμβάνει απινιδωτή, πλήρες φαρμακείο, καθώς και ειδικά φορεία ακινητοποίησης κεφαλής και μεταφοράς τραυματία. Συνεπώς, οι παραλίες που είχαν έναν πύργο, πλέον διαθέτουν τρεις ή τέσσερις, με αποτέλεσμα να υπάρχει «έκρηξη» θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, η παραλία που έχει έναν πύργο, ο ναυαγοσώστης υποστηρίζεται από το περιπολικό, ενώ εάν έχει δύο πύργους, χρειάζεται υποχρεωτικά και τζετ σκι, εκτός από βάρκες. Σε περίπτωση που έχει τρεις πύργους και πάνω, χρειάζεται να έχει ένα τζετ σκι που το οδηγεί άλλος ναυαγοσώστης που ονομάζεται συντονιστής, καθώς και ένα επιπλέον περιπολικό.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη 7,5 εκατ. ευρώ στους δήμους, και θα ξαναδώσει άλλα τόσα τα οποία θα καλύπτουν τα 2/3 του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Εάν όντως συμβεί αυτό, οι δήμοι δεν θα έχουν καμία δικαιολογία για την αδιαφορία τους. Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη έγινε πλέον 100% επαγγελματικό και πολύ οργανωμένο. Είναι σίγουρο πως δεν μπορούμε να καλύψουμε ναυαγοσωστικά όλη την Ελλάδα, αλλά θέλουμε να μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες και τους τουρίστες της χώρας μας τη δυνατότητα να πάνε σε όσο το δυνατόν περισσότερες οργανωμένες παραλίες με ασφάλεια» τονίζει.

Advertisement

Η εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιώργο Τσαμασλή ο οποίος εξήγησε πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Ωστόσο, τόνισε πως το κόστος φέτος έφτασε τις 370.00 ευρώ, «δαπάνες, στις οποίες, ο δήμος ίσως και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει». Το ποσό αυτό, καλύπτει τις θέσεις των ναυαγοσωστών, όλο τον εξοπλισμό διάσωσης, αλλά και τον καθαρισμό των ακτών που χρειάζεται σε πέντε παραλίες, στην Περαία, στην Επανομή, στη Νέα Μηχανιώνα, στην Αγία Τριάδα και στους Νέους Επιβάτες.

Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με την δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά οι ανάγκες για τις πολυσύχναστες παραλίες του δήμου έχουν καλυφθεί πλήρως, καθώς έχει υπογραφεί τριετής σύμβαση. «Οι πλέον πολυσύχναστες πλέον είναι περίπου 10-15, για τις οποίες υπάρχουν παντού “πύργοι”, ενώ το ύψος της ναυαγοσωστικής δαπάνης φτάνει 250.000 ευρώ το χρόνο». Όπως λέει η κα Χαλκιά, τις τελευταίες δύο χρονιές τα έσοδα του δήμου μειώθηκαν λόγω της πανδημίας, κι για αυτό πέρυσι είχε ζητηθεί ενίσχυση από τα αρμόδια υπουργεία.

Αν και οι απαιτήσεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος είναι πολλές, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, σημειώνει πως με τη βοήθεια της κυβέρνησης όλες τα απαιτούμενα μέτρα καλύπτονται. «Έχουμε ήδη βγάλει σε διαγωνισμό και είμαστε έτοιμοι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τοποθετήσαμε από πέρυσι 13 “πύργους” αλλά και εννέα σημεία ράμπες ΑμεΑ σε συνεργασία με το λιμεναρχείο και τους τοπικούς φορείς».

Advertisement

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και ο δήμος Πολυγύρου για το καλοκαίρι, καθώς έχει βγάλει ήδη διαγωνισμό, με τους ναυαγοσώστες να περιμένουν την ώρα να καθίσουν στις θέσεις τους. «Το πόσο της κάλυψης των αναγκών για τις παραλιακές ζώνες στην δική μας περιοχή ανέρχεται περίπου στις 270.000 ευρώ. Εάν θέλουν να εφαρμόσουν αυτή τη ναυαγοσωστική πολιτική, καλό θα ήταν να στείλουν και τους απαιτούμενους πόρους, καθώς  ο δημοτικός προϋπολογισμός δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση» ανέφερε ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement