ΣΥΡΙΖΑ: Διμέτωπος για ακρίβεια και νέα γενιά, οργή για Μητσοτάκη «υπεράνω χρημάτων»

Advertisement

Παντελή αδυναμία αντίληψης των αδιεξόδων που βιώνουν οι πολίτες και κυρίως η νέα γενιά καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Κουμουνδούρου, μετά και τη χθεσινή προτροπή του σε νέους να… δουν τη ζωή τους ολιστικά και πως «σκοπός δεν είναι πόσα λεφτά θα βγάλετε». Η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει, όπως δείχνει σε κάθε ευκαιρία, να έχει στην προμετωπίδα της τα θέματα της ακρίβειας και της νέας γενιάς, όσο η κυβέρνηση επιδεικνύει απροθυμία να αντιμετωπίσει στην ουσία του το πρόβλημα που εξανεμίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και καθιστά αδύνατη την «επιβίωση» των νέων.

«Η Ελλάδα, το έχω πει πολλές φορές και παρότι της αντιπολίτευσης της αρέσει να μου ασκεί κριτική γι’ αυτό, θα επιμείνω σε αυτό, μπορεί να προσφέρει μία εξαιρετική ποιότητα ζωής και σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα αυτά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Όπου ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Η δήλωση αυτή, λίγο πολύ εκλήφθηκε ως sequel της προηγούμενης πως «γνωρίζω ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους» και έρχεται σε μία συγκυρία πρωτοφανούς έξαρσης της ακρίβειας που έχει φέρει τους πολίτες σε απελπισία και αδυναμία ακόμα και για τα απαραίτητα, σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Advertisement

«Το ‘πολλές και καλές δουλειές’ έγινε ‘δεν έχει σημασία πόσα λεφτά βγάζεις’. Αυτά είπε ο Μητσοτάκης στην χώρα που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από το επίπεδο του 2010, στην χώρα με την υψηλότερη ανεργία νέων στην Ευρώπη. Επικίνδυνος, κυνικός και προσβλητικός #ολιστικη_ζωη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας πως «το ‘δεν έχει σημασία πόσα λεφτά βγάζεις’ του Μητσοτάκη, να το πει κάποιος και στον Στάσση της ΔΕΗ που βγάζει 360.000 και δίνει bonus στον εαυτό του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μετά από καιρό πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τα λεγόμενά του: «Το να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ‘στην Ελλάδα έχουμε οικογένεια και φίλους που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη’ είναι προκλητικό. Αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως φαντάζεται την «φιλελεύθερη» κοινωνία: Δεν χρειάζεται κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχει η έννοια του κοινωνικού μισθού, δεν υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων, δεν υπάρχει προθυμία να γίνει μια κατανομή των κινδύνων στην κοινωνία. Σαν να έχει κολλήσει σε μια ταινία του 1960 με ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος και μοναδικό επίκεντρο την οικογένεια και τους φίλους. Είναι ένα όραμα που δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε δίκαιο. Απλά αποκρουστικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θυμήθηκαν το πρόβλημα της στέγασης»

Αφορμή για νέα σφοδρή επίθεση ωστόσο αποτέλεσε και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το στεγαστικό πρόβλημα ειδικά των νέων, για το οποίο ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει δέσμη μέτρων πριν από έναν μήνα. Οι σκέψεις για ΣΔΙΤ και αναίρεση της δωρεάν στέγασης φοιτητών σε εστίες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Κουμουνδούρου, με την αναπληρώτρια τομεάρχη για ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου να σημειώνει πως «επί τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί την έκρηξη του στεγαστικού προβλήματος ως θεατής, περιμένοντας να το λύσει -και αυτό- η αγορά. Τώρα, με τις εκλογές να πλησιάζουν και τη δυσαρέσκεια να εκτοξεύεται βλέπει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση πια στα ενοίκια κι αν κάποιος δεν έχει το δικό του σπίτι ζορίζεται πολύ. Δε «βλέπει» ότι ακόμα και αυτός που έχει ιδιόκτητη στέγη ζορίζεται από τα δάνεια που έχουν συσσωρευθεί και συνεχώς κοκκινίζουν, από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Αλλά για αυτούς επιφυλάσσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών μέσω του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε, γιατί τα 4/5 του πλούτου των ελλήνων είναι η κατοικία τους. Δε βλέπει τη φούσκα των ακινήτων που επιτείνεται από την πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές, και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb».

Advertisement

Η Θεανώ Φωτίου επισήμανε πως «σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης «μελετά» συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών με ενοίκιο και νέων κατοικιών με αντιπαροχή. Δηλαδή ανατρέπει το καθεστώς της δωρεάν φοιτητικής στέγης για τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Σε μία χώρα με μεγάλο στεγαστικό απόθεμα, προτείνει τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα νοικοκυριά τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ νέων κατοικιών με αντιπαροχή. Εξασφαλίζει έτσι δουλειές για τους μεγαλοεργολάβους, δημιουργώντας νέο πεδίο κερδοφορίας και μεταθέτοντας την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί για τρεις πυλώνες παρεμβάσεων για το θέμα της στέγασης και των απλησίαστων ενοικίων:

  1. Για νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 24-40 ετών επιδότηση ενοικίου από 140€ το μήνα το 1ο άτομο έως 350€ το μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά για εισοδήματα από 10.000€ το άτομο μέχρι 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά.
  2. Μέτρα για την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων (υπερτιμημένα ενοίκια και αγορά) με έλεγχο του airbnb και της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας του από ξένα κεφάλαια και δημιουργία Τράπεζας Στέγης, που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ακίνητα. Οι ιδιώτες θα λάβουν ένα πακέτο κινήτρων, φορολογικά (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ), ενεργειακή αναβάθμιση, 12 σίγουρα ενοίκια κάθε χρόνο, επιστροφή του ακινήτου στην κατάσταση που ήταν, ώστε να τα διαθέσουν στο κράτος το οποίο θα τα παρέχει σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες της αγοράς, με κοινωνικά κριτήρια. Είδαμε ότι το πείραμα αυτό πέτυχε στη Βαρκελώνη αλλά και στη χώρα μας με το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ».
  3. Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα για να μην γίνει αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, με προστασία της πρώτης κατοικίας και διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement