Κάμπινγκ: Αισιοδοξία για καλύτερη σεζόν – «Φρένο» βάζουν καύσιμα και ακτοπλοϊκά

Advertisement

Υποτονικά έχει ανοίξει η φετινή σεζόν για τα κάμπινγκ της Ελλάδας, με τη Νότια Ελλάδα να παρουσιάζει, μέχρι στιγμής, πιο έντονη κινητικότητα, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου με τους περιηγητές, κυρίως από Κεντροδυτική Ευρώπη, που διαθέτουν αυτοκινούμενα. «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πιάσουμε τα αντίστοιχα του 2019» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ Αντώνης Δεληδημητρίου.

Το κάμπινγκ είναι τρόπος ζωής, το αυτοκινούμενο είναι τρόπος ζωής και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ Αντώνης Δεληδημητρίου, οι τουρίστες που επικεντρώνονται στον περιηγητικό τουρισμό συνδυάζοντας διακοπές και επισκέψεις σε σημαντικά αξιοθέατα της χώρας μας όπως η Αρχαία Ολυμπία, ο Μυστράς, οι Μυκήνες, οι Δελφοί, τα Μετέωρα κτλ. «διαμένουν 2 και 3 μήνες» ενώ κατά μέσο όρο η διάρκεια παραμονής τους κυμαίνεται στον ένα μήνα.

Η σεζόν έχει ανοίξει και για τα 300 κάμπινγκ που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά με εκείνα της Νότιας Ελλάδας να καταγράφουν κινητικότητα ήδη από τα μέσα Απριλίου, και δη από τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα (15-17 Απριλίου).

Advertisement

«Η κινητικότητα είναι αρκετή, κυρίως από Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, δεν είναι όμως αντίστοιχη με τις παλιές εποχές, προ κορωνοϊού» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Δεληδημητρίου επισημαίνοντας πως οι επιχειρηματίες των κάμπινγκ εναποθέτουν τις ελπίδες τους σ’ αυτού του είδους τους περιηγητές, όπου τις χρονιές προ κορωνοϊού – 2017 – 2029- τα ποσοστά ήταν ιδιαίτερα υψηλά.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑ.Τ.), το 2019 πανελλαδικά στα κάμπινγκ καταγράφηκαν 314.725 αφίξεις αλλοδαπών και 161.393 ημεδαπών και 1.168.967 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών και 940.956 ημεδαπών. Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2020 ήταν 73.272 αφίξεις αλλοδαπών και 135.300 ημεδαπών (-69,4%0) και 306.467 διανυκτερεύσεις αλλοδαπών και 592.650 ημεδαπών (-71,9%).

Τα ‘αγκάθια’ του οδικού τουρισμού και του κάμπινγκ

Και αν τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι αισιόδοξα για τη φετινή σεζόν, ο κ. Δεληδημητρίου χτυπάει τον ‘κώδωνα του κινδύνου’ εστιάζοντας σε τρεις βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις των οργανωμένων κάμπινγκ.

Advertisement

Α. Οι υπέρογκες αυξήσεις σε καύσιμα αλλά και εισιτήρια στα πλοία. «Είναι μέγας παράγοντας οι αυξήσεις στα καύσιμα και στα πλοία» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ εξηγώντας πως πολλοί τουρίστες ξεκινώντας από την Κεντροδυτική Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία κτλ.) προτιμούν να κατευθυνθούν σε πιο κοντινούς τους προορισμούς όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Βόρεια Ιταλία. «Σκεφτείτε ότι για να διανύσουν 3.000 χλμ. θα χρειαστούν πάνω από 300 ευρώ καύσιμα, 200 ευρώ για εισιτήρια με το πλοίο που θα περάσουν είτε από Πάτρα είτε από Ηγουμενίτσα» προσθέτει.

Β. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. «Ο πόλεμος είναι ενεργός, δεν έχει τελειώσει» εξηγεί ο κ. Δεληδημητρίου καταγράφοντας την ανησυχία των πελατών τους.

Γ. Οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης. «Ξέρετε, πανελλαδικά οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης είναι τεράστιες, που σημαίνει απώλεια σε έσοδα και για το κράτος και για τις επιχειρήσεις» δηλώνει ο Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ.

Advertisement

Ζωηρή κίνηση από Έλληνες

Σχετικά με τις προκρατήσεις που καταγράφονται αυτήν την περίοδο για τη φετινή σεζόν, οι οποίες μεταφράζονται και σε προκαταβολές, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο κ. Δεληδημητρίου εκτός από τους περιηγητές που επιλέγουν κυρίως τη Νότια Ελλάδα και φτάνουν μέχρι Δελφούς και Μετέωρα, και σε κάποιες περιπτώσεις και στη Βόρεια Ελλάδα, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από την ελληνική αγορά.

«Ζωηρή είναι η κίνηση από τους Έλληνες, σε ποσοστό 70%-80%, από τα τέλη Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ.

Advertisement

Σχετικά με τις τιμές όπως επισημαίνεται, «την τελευταία πενταετία έχουν παραμείνει οι ίδιες τιμές, μόνο κάποιες επιχειρήσεις έχουν αυξήσει την παροχή ρεύματος, σε ποσοστό 10%, λόγω της υπέρογκης αύξησης της ενέργειας» υπογραμμίζει ο κ. Δεληδημητρίου.

Οργανωμένα γκρουπ

Σχετικά με τα οργανωμένα γκρουπ που ταξιδεύουν με αυτοκινούμενα, όπως σημειώνεται ενώ μέχρι το 2019 υπήρχε μεγάλη επισκεψιμότητα, έκτοτε από την πανδημία και μετά έχουν αρχίσει να μειώνονται. Τα οργανωμένα γκρουπ με τα αυτοκινούμενα, όπως εξηγεί ο κ. Δεληδημητρίου παραμένουν κατά μέσο όρο 20 – 25 ημέρες, ωστόσο τελευταία λόγω της αύξησης των καυσίμων και των εισιτηρίων στα πλοία έχουν αραιώσει και αυτά.

Τέλος, σ’ ότι αφορά την Χαλκιδική, όπου ο κ. Δεληδημητρίου είναι πρόεδρος και στην Ένωση Κάμπινγκ Χαλκιδικής, όπως αναφέρει υπήρξε μια σχετική κίνηση για Σαββατοκύριακα με Βούλγαρους τουρίστες ενώ τις υπόλοιπες μέρες το ‘παρών’ δίνουν οι μόνιμοι λάτρεις της φύσης και του κάμπινγκ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement