Airbnb: Χιλιάδες κρατήσεις στη Χαλκιδική για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος-Το 70% ξένοι τουρίστες

Advertisement

«Πιστοί» στο ραντεβού τους με τη Χαλκιδική για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φαίνεται πως είναι και τη φετινή χρονιά η πλειοψηφία των πολιτών καθώς οι κρατήσεις στα καταλύματα τύπου Airbnb αγγίζουν ήδη το 75% με συνεχώς ανοδική πορεία παρά το κύμα της ακρίβειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά. Έντονη τουριστική κίνηση παρατηρείται ακόμη και από τα Βαλκάνια προς τη Βόρεια Ελλάδα με τους τουρίστες να επιλέγουν εβδομαδιαίες και δεκαήμερες διακοπές.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πρόκειται για το καλύτερο τριήμερο στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι στιγμής σε επίπεδο κρατήσεων με τα στοιχεία να δείχνουν υψηλές πληρότητες στα Airbnb τόσο σε Χαλκιδική όσο και σε Καβάλα, φτάνοντας ακόμη και το 100% μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), Ανδρέας Χίου ανέφερε ότι «Είναι σαφώς αυξημένη η κινητικότητα για το τριήμερο, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά μιας και έχει ξεκινήσει παράλληλα ο ερχομός των τουριστών από το εξωτερικό. Όλοι οι καλοκαιρινοί προορισμοί θα αγγίξουν φέτος πάνω από 85-90% πληρότητα. Στη Βόρεια Ελλάδα οι πιο περιζήτητες περιοχές προς το παρόν είναι η Χαλκιδική και η Καβάλα. Η κίνηση δεν προέρχεται μόνο από Έλληνες αλλά και από πολλούς τουρίστες των Βαλκανίων με εβδομαδιαίες και δεκαήμερες διακοπές στη Χαλκιδική. Το 70% δηλαδή προέρχεται από ξένους και ένα 30% από Έλληνες».

Στα ύψη και οι προκρατήσεις 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΔΑ, αναμένεται μια πολύ καλή τουριστική χρονιά για τους ιδιοκτήτες Airbnb καθώς οι κρατήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο για τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η φετινή καλοκαιρινή χρονιά θα αγγίξει τα επίπεδα του 2019 και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να τα ξεπεράσει. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η ζήτηση και οι προκρατήσεις είναι σε υψηλά ποσοστά για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Εκτός από τα Βαλκάνια, προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν τουρίστες από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Η Θάσος και η Σαμοθράκη έχουν μια ανοδική πορεία σε ζήτηση και φέτος. Το πρωτοφανές είναι ότι θα έχουμε και τουρίστες από Ρωσία παρ’όλο που δεν επιτρέπεται καθώς ένα ποσοστό έχει βρει τον τρόπο να επισκεφθεί την Ευρώπη και τη χώρα μας μέσω της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Χίου.

Advertisement

Διακοπές VS ακρίβεια

Τα στοιχεία των κρατήσεων σε Airbnb δείχνουν μέχρι στιγμής ότι παρά το κύμα της ακρίβειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά, οι διακοπές είναι ψηλά στη λίστα των πολιτών. «Αν και θα περίμενε κανείς να δει φέτος λιγότερες κρατήσεις λόγω της ακρίβειας, αντιθέτως παρατηρούμε μια αύξηση από Έλληνες για διακοπές στους καλοκαιρινούς προορισμούς. Ο καθένας έχει υπολογίσει τα έξοδά του όσον αφορά τα καύσιμα και την ενέργεια με αποτέλεσμα να μην λείψουν και φέτος οι διακοπές από το πρόγραμμα του Έλληνα. Μείωση δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αλλά παρατηρείται διαρκής ζήτηση για διαμονή», επισήμανε ο κ. Χίου.

10-15% αύξηση στις τιμές Airbnb

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα καταλύματα Airbnb τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών για ψύξη. Αναγκαστικά οι ιδιοκτήτες οδηγούνται σε αύξηση του κόστους των διανυκτερεύσεων στα Airbnb κατά 10-15% τουλάχιστον. Ενδεικτικά, οι τιμές στα διαμερίσματα ξεκινούν από 80 ευρώ ενώ σε μονοκατοικίες ή βίλες το κόστος ξεκινά από 150 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 300-400 ευρώ και πάνω ανά διανυκτέρευση, αν βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα. «Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την τοποθεσία του καταλύματος και τις παροχές που προσφέρει στον πελάτη. Υπάρχουν βέβαια και τα πιο οικονομικά διαμερίσματα που ξεκινούν από 35-40 ευρώ», σημείωσε ο κ. Χίου.

30% αύξηση του κόστους λειτουργίας

Συγκριτικά με πέρσι, το φετινό κόστος λειτουργίας των Airbnb έχει σημειώσει άνοδο κατά 30% ενώ, λόγω του κύματος της ακρίβειας, το κέρδος των ιδιοκτητών έχει μειωθεί περίπου στο μισό. Υπάρχει, ωστόσο, η αισιοδοξία να καταγράψουν άνοδο στα ποσοστά κέρδους «καθώς ήδη παρατηρούμε περισσότερες κρατήσεις και μια επιμήκυνσή τους μέχρι και τον Οκτώβριο από ξένους τουρίστες για πρώτη φορά φέτος. «Ποντάρουμε» σε αυτό προκειμένου να δούμε και εμείς τα προσωπικά μας κέρδη να ανεβαίνουν», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement