Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στα καύσιμα: Τα σενάρια για επέκταση του Fuel Pass και γιατί λέει «όχι» η κυβέρνηση σε μείωση του ΕΦΚ

Advertisement

Με την τιμή της βενζίνης να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα-  και την κατάσταση να βαίνει επιδεινούμενη στα νησιά – η κυβέρνηση καλείται να βρει ρεαλιστικό σχέδιο  για να μετριαστεί η επιβάρυνση των πολιτών.

Όχι σε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Ωστόσο παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της αντιπολίτευσης η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν προκρίνεται  καθώς θεωρείται ένα «ακριβό» μέτρο.

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, από την κυβέρνηση το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως τα έσοδα του προϋπολογισμού, είναι έντονα συνδεδεμένα με την έμμεση φορολογία σε σχέσης με άλλες χώρες της Ευρώπης. Και σημειώνεται πως μια παρέμβαση στον  Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης και στον ΦΠΑ, θα δημιουργούσε μια μαύρη τρύπα στα έσοδα 3,4 δισεκατομμύρια

Advertisement

Πάντως με τις τιμές στην βενζίνη  να ακολουθούν εδώ και μήνες ανοδική πορεία δεν είναι εύκολο να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, καθώς τα νοικοκυριά απειλούνται με «ηλεκτροσόκ». Και στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως το «όχι» στη μείωση των φόρων που σχετίζονται με τα καύσιμα έχει και πολιτικό αντίκτυπο (με δεδομένο πως είναι ένα θέμα που κρατά ψηλά η αντιπολίτευση).

Σε αυτή τη φάση το μέτρο που εξετάζεται  είναι η παράταση του fuel pass, ενώ στο τραπέζι είναι και κάποιες εναλλακτικές προτάσεις που θα εφαρμόζονται ωστόσο μήνα – μήνα. Το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μειωθεί η τιμή της βενζίνης στην αντλία και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε  να υπάρξει κάποια μορφή επιδότησης (π.χ. αντίστοιχη με το πετρέλαιο θέρμανσης).

Πώς γίνεται η αίτηση για το Fuel Pass

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταβολή του Fuel Pass, δηλαδή της ενίσχυσης για τα καύσιμα, του επιδόματος βενζίνης, που έχει στόχο να απορροφήσει μέρος από το αυξημένο κόστος των καυσίμων.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν την είσπραξη της επιδότησης καυσίμου σε τραπεζικό λογαριασμό ή την δημιουργία άυλης ψηφιακής κάρτας (στην οποία θα τους πιστωθούν επιπλέον 5 ευρώ) η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε πρατήρια καυσίμων.

Για πρόσβαση και αίτηση στην πλατφόρμα για το Fuel Pass πατήστε εδώ: https://vouchers.gov.gr/

Υπενθυμίζεται, ότι το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Advertisement

Τα βήματα της αίτησης:

Η ΚΥΑ περιγράφει τα βήματα για την πίστωση του επιδόματος βενζίνης:

 • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα
 • Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet
 • Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.
 • Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.
 • Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.
 • Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
 • Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.
 • Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ

Τα ποσά

Προβλέπεται ποσό ενίσχυσης 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες:

 • Βορείου Αιγαίου,
 • Νοτίου Αιγαίου,
 • Ιονίων Νήσων,
 • Κρήτης,
 • Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής,
 • Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
 • Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
 • Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,
 • Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής

40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Advertisement

Τρόποι πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης

Το επίδομα βενζίνης πιστώνεται στον δικαιούχο είτε:

 • σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από τράπεζα ή
 • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Διαδικασία πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό

 • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητούν την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
 • Ο δικαιούχος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (email, κινητό τηλέφωνο) ενώ συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement