«Mασούτης»: Βάζει 50 εκ. ευρώ για το deal με τη “ΣΥΝΚΑ”-Ξεπερνάει σε τζίρο το 1 δισ

Advertisement

Περί τα 50 εκατ. ευρώ επενδύει συνολικά η «Μασούτης Α.Ε.», στο σημαντικό deal που ολοκληρώθηκε εχθές, με τη «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης». Αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, αυξάνει τα καταστήματα της αλυσίδας στα 370, ενώ ωθεί το τζίρο της πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Ως το τέλος Ιουλίου, η «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» θα έχει ανεβάσει τη δική της πινακίδα και θα έχει αναλάβει τη διαχείριση στα συνολικά 37 καταστήματα Κέρκυρας και Αιγαίου που παίρνει από τη «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.».

Η «Μασούτης», που εχθές ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας με τη «ΣΥΝΚΑ Κρήτης», εντάσσει στο δίκτυό της 19 καταστήματα που βρίσκονται στην Κέρκυρα κάτω από την επωνυμία «Γαλαξίας Α.Ε. – Μαρκάτο» και ακόμη 18 που βρίσκονται σε οκτώ νησιά του Αιγαίου, τα οποία μέχρι πρόσφατα ανήκαν και αυτά στη «ΣΥΝΚΑ Κρήτης».

Advertisement

Σημειώνεται, ότι με την εξαγορά του 50% της «ΣΥΝΚΑ», τα καταστήματα της Κρήτης, διατηρούν την επιγραφή ‘SΥΝΚΑ Super Markets’ ενώ ο Συνεταιρισμός συνεχίζει να έχει την ευθύνη της διαχείρισής των καταστημάτων της Κρήτης.

Εξαγορά και ανακαινίσεις καταστημάτων

Για τη μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα, η είσοδος στη «ΣΥΝΚΑ», συνεπάγεται μία συνολική επένδυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, καθώς πέραν του τιμήματος της εξαγοράς του 50%, η «Μασούτης» αρχίζει την υλοποίηση ενός προγράμματος ανακαίνισης των σούπερ μάρκετ σε Κέρκυρα και Αιγαίο, το οποίο εκτιμάται κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Για τη «Μασούτης» η είσοδος στη «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης», αποτελεί σαφώς σημαντική επιτυχία καθώς, μετά την Αθήνα και την Πελοπόννησο, μπαίνει στην αγορά του μεγάλου αυτού τουριστικού νησιού, όπως στην επίσης τουριστική και πληθυσμιακά μεγάλη Κέρκυρα, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου που ξεχωρίζουν για την αναπτυξιακή τους δυναμική όπως η Σαντορίνη, η Σύρος, η Πάρος, η Χίος, η Νάξος, η Μήλος, η Τήνος και η Κάλυμνος.

Advertisement

Η απόκτηση του 50% της «ΣΥΝΚΑ», φυσικά και δεν συνεπάγεται μόνο μία σημαντική επένδυση, αλλά και πρόσθετα έσοδα από την προσθήκη τζίρου στις πωλήσεις της «Μασούτης». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της «ΣΥΝΚΑ», ο Συνεταιρισμός το 2020 είχε τζίρο περίπου 187 εκατ. ευρώ.

Η «Μασούτης», που το 2021 διατήρησε τον κύκλο εργασιών της στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς (σ.σ. καλής χρονιάς σε έσοδα για τον κλάδο συνολικά), δηλαδή περί τα 883 εκατ. ευρώ, έχει ένα δίκτυο 333 καταστημάτων. Σε αυτά  θα προστεθούν τα 37 σε  Κέρκυρα και Αιγαίο, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων «Μασούτης» στα 370.

To δύσκολο 2022

Σε ό,τι αφορά την πορεία της τρέχουσας χρήσης, στο πεντάμηνο του 2022, ο τζίρος είναι κοντά στο -1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς, παρά τις αυξήσεις που αναγκαστικά η αγορά έδωσε στις τιμές λόγω των μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων, οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν σημαντικά  με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η έστω ελάχιστη μείωση και σε αξία.

Advertisement

Όπως επισημάνθηκε στο GRTimes.gr, η επίπτωση στο πορτοφόλι του καταναλωτή από την ακρίβεια, οδήγησε σε μείωση των αγορών του στην οργανωμένη λιανική, αλλά και σε μία ακόμη μεγαλύτερη στροφή στα είδη private label.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα δημοσιεύματα που επιμένουν ότι το fund CVC παίρνει τη «Μασούτης», στελέχη της εταιρείας απλώς αναφέρουν ότι τα δημοσιεύματα αυτά έχουν επανειλημμένως διαψευσθεί και πως όσοι θέλουν να επανέρχονται στο θέμα, θα πρέπει να απευθυνθούν στο αμερικανικό fund για να πάρουν απαντήσεις.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement