Φωτιά στη Βούλα: Στο μέτωπο της Βάρης επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Advertisement

Καλύτερη είναι η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στη Βούλα, καθώς η ένταση των ανέμων έχει πέσει αισθητά τις τελευταίες ώρες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται τη συνθήκη αυτή και να έχουν πλέον επικεντρωθεί στα δύο πλέον ενεργά μέτωπα προς την κορυφή του Υμηττού ανάμεσα σε Βούλα και Βάρη, πάνω από την τοποθεσία Κρεμασμένος Λαγός.

Η φωτιά βρίσκεται πλέον στο πεδίο βολής της Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν θα καταφέρει να περάσει την πλαγιά προς Βάρη, επομένως όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται με στόχο να την ανακόψουν εκεί, καθώς έχει απομακρυνθεί παράλληλα ο κίνδυνος από το αστικό περιβάλλον της Άνω Βούλας.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενώ προληπτικά και με πρωτοβουλία του Δημάρχου της περιοχής εκκενώθηκε το παιδικό χωριό SOS στην Βάρη και το γηροκομείο.

Advertisement

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (04/06) στον Υμηττό, στα Νότια Προάστια, καθώς οι άνεμοι, το εύρος του πύρινου μετώπου και η καύσιμη ύλη που πλέον δεν είναι θάμνοι αλλά πευκόφυτο δάσος, προκάλεσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά ξέσπασε αρχικά σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, στην περιοχή Πουρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα και σύντομα εξαπλώθηκε προς το βουνό και την Άνω Βούλα. Εξαιτίας αναφορών που υπάρχουν ότι πιθανόν η φωτιά ξέσπασε από υποσταθμό της ΔΕΗ, στο σημείο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των αιτιών.

Η φωτιά επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώθηκε μέσα στο αστικό περιβάλλον και οι φλόγες κατέστρεψαν αυτοκίνητα, σπίτια και αυλές στην περιοχή του Πανοράματος, χωρίς να υπάρχει ακόμη ακριβής αριθμός.

Advertisement

Η Πολιτική Προστασία μετά από εισηγήσεις της Πυροσβεστικής ενεργοποίησε στις 16:20 το «112» και κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την Άνω Βούλα και να κατευθυνθούν άμεσα προς την Πλατεία Άλσους.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Όπως ανέφερε κατά την επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, μαζί με τις μεγάλες ενισχύσεις της Πυροσβεστικής που έχουν αποσταλεί, επιχειρούν πλέον 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ήδη με οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και πυροσβέστες από Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα. Από αέρος επιχείρησαν περιοδικά και μέχρι το τελευταίο φως, 6 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Επίσης κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Στρατού. Από την Αστυνομία διατέθηκαν 250 αστυνομικοί με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά οχήματα.

Μεγάλος είναι ο αριθμός εθελοντών πυροσβεστών που συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης καθώς και των υδροφόρων οχήματων των ΟΤΑ. Στο σημείο μετέβη και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Advertisement

Σε μερική επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και στο αρχικό τους στάδιο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement