Roland Garros: Ξανά βασίλισσα στο χώμα η ανίκητη Ίγκα Σβιόντεκ!

Advertisement

Είναι μακράν της δεύτερης η καλύτερη τενίστρια στον κόσμο μετά την αποχώρηση της Άσλεϊ Μπάρτι και το επιβέβαιωσε στον τελικό του Roland Garros. Η καταπληκτική Πολωνή Ίγκα Σβιόντεκ επικράτησε άνετα με 2-0 σετ της 18χρονης Αμερικανίδας Κόκο Γκοφ, έφτασε τις 35 σερί νίκες στο tour και πανηγύρισε την κατάκτηση του δεύτερου Grand Slam στην καριέρα της καθώς το 2020 είχε κερδίσει και πάλι στο ίδιο γήπεδο μια άλλη Αμερικανίδα, τη Σοφία Κένιν.

Advertisement

Η 21χρονη Σβιόντεκ που βρίσκεται στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης κι έχει να ηττηθεί από τις 16 Φεβρουαρίου 2022 (συμπληρώνει τέσσερις μήνες!), ήταν άπαιχτη ξανά. Χρειάστηκε μόλις 68 λεπτά για να κάμψει την αντίσταση της υπερταλαντούχας Αμερικανίδας (Νο.23) με 6-1, 6-3 και να φτάσει στον έκτο σερί τίτλο της μετά την Ντόχα, το Indian Wells, το Μαϊάμι, τη Στουτγάρδη και τη Ρώμη. Σημειωτέον ότι η ανίκητη Πολωνή, με τις 35 συνεχόμενες νίκες, ξεπέρασε τις 34 νίκες της Σερένα Γουίλιαμς και ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση στο γυναικείο τένις τα τελευταία 20 χρόνια, το οποίο κατείχε η Βίνους Γουίλιαμς από το 2000. Απέχει πολύ ωστόσο απ’ το μυθικό ρεκόρ της θρυλικής Μαρτίνα Ναβρατίλοβα των 74 σερί νικών το 1984!

Ο Γκοφ, ένα κορίτσι που εφέτος τελείωσε το σχολείο, έδειξε αγχωμένη και πιεσμένη στον πρώτο major τελικό της καριέρας της λυγίζοντας απέναντι στη νεαρή αλλά πολύ πιο έμπειρη Σβιόντεκ. Πάντως, η νεαρή Αμερικανίδα αποθεώθηκε από το κοινό του Φιλίπ Σατριέ. Η Κόκο έγινε η νεαρότερη τενίστρια που βρέθηκε σε τελικό του Roland Garros μετά την Κιμ Κλάιστερς το 2001 και επίσης η νεαρότερη τενίστρια που έπαιξε σε τελικό Grand Slam μετά τη Μαρία Σαράποβα, η οποία πάντως κατέκτησε το Wimbledon το 2004. Παράλληλα, πλησιάζει και το Top-10 καθώς τις επόμενες ημέρες θα κάνει ρεκόρ καριέρας ανεβαίνοντας στο νούμερο 13.

Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, η Σβιόντεκ πήρε γρήγορα το προβάδισμα με 4-0 και παρότι η Γκοφ άρχισε να βρίσκει λίγο τον ρυθμό της, «γυρισμός« δεν υπήρχε και η Ίγκα έγραψε το 1-0. Η Γκοφ έδωσε… ελπίδα στο κοινό ότι θα δει περισσότερο τένις όταν προηγήθηκε με 0-2 στο δεύτερο σετ, ωστόσο η Σβιόντεκ φρόντισε να κάνει γρήγορα την ανατροπή και να βρεθεί μπροστά με 5-2. Η Κόκο έμεινε στο ματς, μέσα σε αποθέωση, μειώνοντας σε 5-1, αλλά η Ίγκα δεν δυσκολεύτηκε στη συνέχεια να κρατήσει το σερβίς της και να πανηγυρίσει τον δεύτερο major τίτλο στην καριέρα της

Advertisement

Στο box της Σβιόντεκ βρέθηκε και ο πιο… διάσημος Πολωνός αθλητής τα τελευταία χρόνια. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ήταν στις εξέδρες του Φιλίπ Σατριέ και στήριξε την προσπάθεια της συμπατριώτισσάς του, η οποία μετά το τέλος του τελικού, αφού χαιρέτησε τους προπονητές και τα αγαπημένα της πρόσωπα, έκανε μια αγκαλιά και στον άσο της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Πολωνίας.

Η Ίγκα για Σερένα, Ναδάλ και Λεβαντόβσκι

«Είναι διαφορετικό σε σχέση με το 2020, γιατί ήμουν πιο έτοιμη τώρα για ό,τι θα συνέβαινε», είπε η κορυφαία τενίστρια στον κόσμο κάνοντας σύγκριση με τον πρώτο τίτλο της στο Παρίσι. «Ήμουν πιο προετοιμασμένη και σταθερή, ήταν όλα πολύ έντονα πριν από δύο χρόνια. Αυτή τη φορά μπορώ ακόμα και να το γιορτάσω λίγο περισσότερο».

Η 21χρονη Πολωνή φαίνεται ότι είναι πιο περήφανη για το σερί της, παρά για τον τίτλο: «Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά το να φτάσω τις 35 σερί νίκες και να ξεπεράσω τη Σερένα είναι κάτι ξεχωριστό. Πάντα ήθελα να έχω ένα ρεκόρ. Στο τένις είναι πολύ δύσκολο με την καριέρα της Σερένα. Βασικά, λοιπόν, αυτό είναι που με έχει σημαδέψει περισσότερο είναι το σερί. Σίγουρα και το να κερδίσω ένα σλαμ, όμως αυτό είναι κάτι ξεχωριστό γιατί νιώθω ότι έχω κάνει κάτι που δεν έχει κάνει άλλος και ίσως μεγαλώσει ακόμα περισσότερο».

Advertisement

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι παρακολούθησε από κοντά τον τελικό, ωστόσο η Ίγκα δεν ήξερε τίποτα μεχρι τη λήξη του αγώνα. «Είμαι χαρούμενη που δεν το ήξερα, διότι θα είχα στρεσαριστεί. Δεν ξέρω αν είναι μεγάλος φαν του τένις, αλλά wow. Είναι τοπ αθλητής στη χώρα μας για πολλά χρόνια και είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ήρθε να με δει. Ελπίζω να του άρεσε, ελπίζω να το ξανακάνει. Δεν ξέρω, είμαι ενθουσιασμένη».

Το είδωλο της Σβιόντεκ είναι ο Ράφα Ναδάλ και η νεαρή Πολωνή μίλησε για το τι θαυμάζει περισσότερο σε εκείνον. «Το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να μάθω από εκείνον είναι το πόσο ψύχραιμος είναι με όσα συμβαίνουν γύρω του. Διότι πολλές φορές νομίζω ότι εμείς οι παίκτες υπεραναλύουμε τα πάντα. Αντιμετωπίζουμε τους τελικούς ως κάτι που αν χάσουμε, η ζωή μας θα είναι κακή. Αυτοί οι μεγάλοι πρωταθλητές αποδέχονται ότι μπορεί και να χάσουν. Πέρυσι θυμάμαι ότι τον είδα μετά τον ημιτελικό τυχαία στο ξενοδοχείο και του είπα ότι έκλαιγα επειδή έχασε. Και αυτός καθόταν εκεί και έλεγε ότι είναι απλά ένας αγώνας τένις και το να χάσεις είναι φυσιολογικό. Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι αυτό, να αντιμετωπίσουν αυτές τις μεγάλες στιγμές ως ένα ακόμα ματς. Όταν εκείνος και ο Νόβακ παίζουν, μερικές φορές απλά διασκεδάζουν. Αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αλλά δεν σκέφτονται όλο τον κόσμο».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement