Η εθνική Ελλάδας και τα τρία εισιτήρια της τελευταίας στιγμής…

Advertisement

Έξι ομάδες, ανάμεσά τους και η εθνική Ελλάδας, αυτές που προχώρησαν από τα ημιτελικά play-off του Euro 2024 του Μαρτίου, βρίσκονται μπροστά στο τελευταίο εμπόδιο που της χωρίζει από την κορυφαία διοργάνωση, προγραμματισμένη να διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου σε 10 πόλεις της Γερμανίας.

Πρόκειται για τα τρία εισιτήρια της τελευταίας στιγμής, που διεκδικούν οι έξι νικήτριες των ημιτελικών, στους προγραμματισμένους για τις 26 Μαρτίου τρεις τελικούς.
Η Ουαλία, η Πολωνία, η Ουκρανία και η Ισλανδία επιδιώκουν την επιστροφή στην κορυφαία ευρωπαϊκή σκηνή στο Euro 2024, ενώ η εθνική Ελλάδας θέλει επιστροφή σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 10 χρόνια, ξεπερνώντας την Γεωργία  που επιδιώκει -με την σειρά της- να πετύχει μια ιστορική πρόκριση.

     Γ: Γεωργία vs Ελλάδα

Η εθνική μας ομάδα… αρχίζει αυτόν τελικό, γνωρίζοντας ότι έχει μαζί της και την… Ιστορία, αφού δεν έχει χάσει ακόμη σε εννέα αναμετρήσεις με την Γεωργία (7 νίκες και 2 ισοπαλίες).

Advertisement

Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη στα ημιτελικά των play-off  (5-0 εναντίον του Καζακστάν), αλλά ο Γκουστάβο Πογέτ ξέρει ότι πρέπει να δουλέψει με τη νοοτροπία της ομάδας του: «Γνωρίζω τη νοοτροπία των Ελλήνων, μερικές φορές είναι πολύ κάτω, μερικές φορές πολύ ψηλά. Πρέπει να ελέγξουμε τα συναισθήματα».

Οι οπαδοί της Γεωργίας αποθέωσαν τους παίκτες του Βίλι Σανιόλ, καθώς ο  Μπούντου Ζιβζιβάντζε χτύπησε δύο φορές στη νίκη τους στον ημιτελικό κόντρα στο Λουξεμβούργο. Η υποστήριξη των φιλάθλων στην Τιφλίδα αναμφίβολα θα αποτελέσει κίνητρο  για τη Γεωργία, αλλά ο Γάλλος προπονητής γνωρίζει ότι πρέπει να παίξουν καλύτερα για να φτάσουν στο πρώτο τους Euro:

«Πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα του παιχνιδιού μας, γιατί η Ελλάδα θα έρθει στην Τιφλίδα με υψηλή κίνητρο και αυτοπεποίθηση».

Advertisement

    Α: Ουαλία vs Πολωνία

Από τότε που νίκησε την Πολωνία με 2-0 στην πρώτη της αναμέτρηση, στο πρώην γηπεδούχο Ninian Park της Κάρντιφ Σίτι το 1973, η Ουαλία δεν κέρδισε κανένα παιχνίδι με την  αντίπαλό της στον τελικό των play-off (2 ισοπαλίες και 7 ήττες), αλλά μετά από μια συναρπαστική νίκη με 4-1 εναντίον της Φινλανδίας, ο προπονητής της Ρομπ Πέιτζ  έχει ήδη δώσει το σύνθημα: «Πάμε την Τρίτη», είπε. Ο αρχηγός Μπεν Ντέιβιτς αναγνωρίζει ότι με την  Πολωνία θα είναι «ένα σκληρό παιχνίδι», αλλά ελπίζει ότι το πλεονέκτημα έδρας θα μετρήσει: «Έχουμε παίξει ενάντια σε μερικές καλές ομάδες εδώ και έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα, και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία».

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν  προβληματίστηκε που δεν ήταν μεταξύ των σκόρερ στον ημιτελικό των play-off της Πολωνίας με 5-1 εναντίον της Εσθονίας δέκα παικτών και ένιωσε ότι το πλεονέκτημα έδρας μπορεί να υπερεκτιμηθεί. «Η Ουαλία είναι στο σπίτι της και θα είναι υπό μεγάλη πίεση», είπε. «Υπάρχει ένα τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει και πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε».
Ο Πολωνός διεθνής  επιθετικός της Μπαρτσελόνα έχει έναν επιπλέον λόγο να θέλει να φτάσει στους τελικούς έχοντας 147 διεθνείς συμμετοχές και ελπίζοντας να φτάσει πιθανώς τις 150 αν πάει στη Γερμανία.

Β: Ουκρανία vs Ισλανδία

Και τα δύο προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια της Ουκρανίας με την Ισλανδία έληξαν 1-1, αλλά καθώς οι ομάδες προετοιμάζονται να συναντηθούν ξανά στο Βρότσλαβ της Πολωνίας,  σίγουρα η νίκη είναι ο στόχος και για τις δύο ομάδες. Ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ σημείωσε ένα γκολ και έφτιαξε ένα άλλο για τον Αρτέμ Ντόβμπικ, καθώς η Ουκρανία πέρασε (2-1) από την έδρα της  Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Advertisement

Σύμφωνα με τον προπονητή της Σεργκέι Ρεμπρόφ  κάποιες αλλαγές έκαναν τη διαφορά: «Παρουσιάσαμε έναν άλλο επιθετικό και αυτή ήταν μια καλή κίνηση. Το παιχνίδι έδειξε τον χαρακτήρα των παικτών μας και του έθνους μας».
Η Ισλανδία είχε ένα άνετο πέρασμα (4-1) στον τελικό παρότι χρειάστηκε την ανατροπή απέναντι στο Ισραήλ. Ο επιθετικός της Τζένοα, Άλμπερτ Γκούντμουντσον, έκανε χατ-τρικ προς χαρά του προπονητή του Άγκε Χαρέιντε, ο οποίος είπε:
«Μας έλειπαν τα γκολ νωρίτερα στην πρόκριση, τώρα έχουμε πίσω τον Άλμπερτ Γκούντμουντσον  και έδειξε ότι είναι παίκτης κλάσης.
Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει φτάσει στους τελικούς των play-off του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή του Euro επτά φορές, αλλά κέρδισε μόνο μία φορά, εναντίον της Σλοβενίας για να φτάσει στο Euro 2016.

Το πρόγραμμα των τελικών στα play-off του Euro 2024:
Α: Ουαλία Πολωνία      (20:45)
Β: Ουκρανία -Ισλανδία  (20:45)
Γ: Γεωργία-Ελλάδα      (18:00)

Οι όμιλοι που θα συμμετάσχουν οι νικήτριες:
4ος όμιλος: Νικήτρια Α, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία
5ος όμιλος: Βέλγιο, Σλοβακία, Ρουμανία, νικήτρια Β
6ος όμιλος: Τουρκία, νικήτρια Γ, Πορτογαλία, Τσεχία

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement