Power Pass: Από τις 14 Ιουνίου οι αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος – Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Στα μέσα στης επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ, με βάση το ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί.

Χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής κρίσης περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα της πλατφόρμας προκειμένου να κάνουν αίτηση ώστε να λάβουν το επίδομα που θα ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει έως τα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η ειδική πλατφόρμα για το Power Pass θα ανοίξει μετά την 14η Ιουνίου, ήτοι 15 Ιουνίου και θα είναι ενεργή μόνο για δύο εβδομάδες, έως δηλαδή και την 30η Ιουνίου, η οποία ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία.

Advertisement

Μετά από αυτή κανείς δεν θα μπορεί να κάνει αίτηση. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΦΕΚ για το επίδομα ρεύματος που δημοσιεύτηκε στις 6/6/2022

Τα τρία απαιραίτητα στοιχεία

Τρία θα είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρώσετε την αίτηση στο gov.gr:

Advertisement
  • Το ΑΦΜ σας
  • Οι προσωπικοί σας κωδικοί taxisnet
  • Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Όλα τα στοιχεία θα αντλούνται απευθείας από την ΑΑΔΕ, ενώ οι χρεώσεις απευθείας από τους παρόχους ρεύματος, επομένως δεν χρειάζονται οι λεπτομέρειες από τον λογαριασμό ρεύματος.

Υπενθυμίζεται πως το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία.

Πώς γίνεται η αίτηση για επίδομα ρεύματος

Βήμα – βήμα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

Advertisement
  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
  • θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής κια εξέτασης των αιτήσεων. Δηλαδή, μέσα στον Ιούλιο.

Υπολογισμός χρημάτων

Το ποσό επιστροφής του 60% των λογαριασμών από Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022, υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη χρονική περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει έως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement