Ηράκλειο: Το σημείωμα αυτοκτονίας επιχειρηματία που αποκάλυψε κύκλωμα τοκογλύφων

Advertisement

Ένα σημείωμα αυτοκτονίας επιχειρηματία στο Ηράκλειο, επιτάχυνε την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος των σκληρών τοκογλύφων. Το σημείωμα, είχε αφήσει πίσω του ένας 34χρονος έμπορος ξυλείας και πατέρας ενός μικρού παιδιού, που είχε δανειστεί χρήματα από την αδίστακτη συμμορία και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις απειλές που δεχόταν.

Ο άνδρας εντοπίστηκε τελικά ζωντανός από τους αστυνομικούς, μετά από ώρες αναζητήσεων, να κάθεται στην άκρη του δρόμου, απέναντι από τους οικίσκους των σεισμόπληκτων στο Σαμπά. Αξιοποιώντας τις λεπτομέρειες που έγραφε στο σημείωμα ο 34χρονος, οι αρχές κατάφεραν να επιταχύνουν τις έρευνες για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2021, ένας άλλος επιχειρηματίας που είχε δανειστεί από μέλος του κυκλώματος, έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο τοκογλύφος απειλούσε τόσο το ίδιο το θύμα, όσο και την μητέρα του για την αποπληρωμή του χρέους. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ερευνούν την εμπλοκή των εκβιαστών στο συγκεκριμένο περιστατικό. Ήταν τόσο αδίστακτοι οι «φουσκωτοί» κακοποιοί, που δεν δίστασαν να ζητήσουν τα χρήματα, από την σύζυγο του αυτόχειρα, την ημέρα της κηδείας του.

Advertisement

Στα «δίχτυα» της σπείρας έπεσε στις αρχές του 2021 και μια νεαρή μητέρα που δανείστηκε χρήματα για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα του ανήλικου γιου της, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι κακοποιοί οδήγησαν την άτυχη γυναίκα στην οικονομική καταστροφή, αποσπώντας της διαρκώς χρήματα, παρά το γεγονός ότι εκείνη τα χρειαζόταν για τις νοσηλείες και τις θεραπείες του παιδιού της.

«Θα σου κάψουμε το σπίτι, το μαγαζί και το αυτοκίνητο» ήταν κάποιες από τις απειλές των «φουσκωτών» προς δεκάδες εμπόρους της Κρήτης που είχαν αναγκαστεί να δανειστούν από εκείνους. Ανάγκαζαν τα θύματά τους ακόμη και να συνάψουν δάνεια με τράπεζες για να αποπληρώσουν τα χρέη προς το κύκλωμα. Σε άλλες περιπτώσεις οδηγούσαν θύματα να εκποιήσουν και να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ έφθαναν στο σημείο να «ελέγχουν» τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων «οφειλετών» τους.

Συνολικά οι αρχές συνέλαβαν 8 μέλη του κυκλώματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για άλλα δύο. Οι κατηγορούμενοι ήταν μεταξύ άλλων, body builders, συνοδοί ασφαλείας σε επιχειρηματιές, φύλακες επιχειρήσεων και πορτιέρηδες νυχτερινών μαγαζιών.

Advertisement

Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας εντοπίστηκαν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι κακοποιοί ξέπλεναν το βρώμικο χρήμα εξαργυρώνοντας κουπόνια του ΟΠΑΠ, μέσω… real estate και χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων. Όπως διαπιστώθηκε είχαν αγοράσει περισσότερα από 30 αυτοκίνητα ενοικίασης και ίδρυσαν εταιρείες εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement