Η ώρα της δράσης – και των αποφάσεων – για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement

Το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να αποτελέσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τρίτη το μεσημέρι, με βασικό αντικείμενο τον καταμερισμό των ευθυνών στα μέλη της, αλλά κυρίως την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων ενόψει της κάλπης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, απαιτείται να κάνει άλματα το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να καλύψει τη δημοσκοπική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και να διεκδικήσει την πρώτη θέση στις εκλογές, όπως είναι ο στόχος του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας την αντεπίθεση που ξεκίνησε με το Συνέδριο του κόμματος και με τη μεγάλη συμμετοχή νέων μελών για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται αντιμέτωπος με πληθώρα προκλήσεων:

Advertisement

-Τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα πρέπει να αποτυπώνουν μεγάλη ανανέωση σε σχέση με το 2019 και –παρά την υστέρηση της Κουμουνδούρου στα μαζικά κινήματα- θα πρέπει να συμπεριλάβουν πρόσωπα με απήχηση στην κοινωνία –εάν είναι δυνατόν πολλά να είναι και εκτός κόμματος. Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι -κάποια έστω-ψηφοδέλτια να είναι κομμένα και ραμμένα για την επανεκλογή των νυν βουλευτών. Στην πολιτική, άλλωστε, είναι κανόνας πως τα πρόσωπα θα πρέπει να προσθέτουν και όχι να αφαιρούν, ενώ είναι καλό πρόσωπα που ζημίωσαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση να μείνουν πίσω από την πρώτη γραμμή.

-Θα πρέπει να φανούν τα πρόσωπα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα κυβερνήσει εάν κερδίσει τις εκλογές. Κυρίως τα πρόσωπα του «τσάρου» της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, οι βασικοί δηλαδή κρίκοι σε κάθε κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που το θέμα της «κυβερνησιμότητας» αποτελεί ένα σημείο που δεν είναι από τα δυνατά της Κουμουνδούρου.-Η «λέξη-κλειδί» της προεκλογικής περιόδου, που συμπυκνώνει το σύνολο της στρατηγικής του κόμματος. Όπως πχ είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου την αλλαγή, ο Κώστας Σημίτης τον εκσυγχρονισμό, ο Κώστας Καραμανλής την επανίδρυση του κράτους. Θολά μηνύματα δεν πρέπει να υπάρξουν, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ως στόχο να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα.

-Το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί, με κλειδί τη ΔΕΘ, θα πρέπει να περιέχει τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να μην είναι ένα κείμενο αντίστοιχο του Προγράμματος που ψηφίστηκε στο Συνέδριο και που κανείς δεν θυμάται ούτε καν τα βασικές δεσμεύσεις που εμπεριέχει!

Advertisement

-Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αυταπάτη για το πόσο σκληρά, αλλά και πόσο επαγγελματικά θα πάει στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αλλάξει την παλαιά Νέα Δημοκρατία και που μέσω της έντασης στα ελληνοτουρκικά επιχειρεί να κρατήσει την ακροδεξιά πτέρυγα στο κόμμα του. Ούτε πως θα εμφανίσει «ρωγμές» το εκδοτικό μέτωπο στα μέσα ενημέρωσης, που θα παίξει σκληρά «φιλομητσοτακικά» όλη την προεκλογική περίοδο.

-Η νεολαία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί στις μικρότερες ηλικίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ούτε μόνο γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει χαμηλά ποσοστά και θα επιχειρήσει να τα αυξήσει χρησιμοποιώντας όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα μιας προεκλογικής περιόδου. Το ίδιο και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως πχ οι γυναίκες.

-Αν και εφόσον ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι υποψήφιος βουλευτής και, συνεπώς, δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος Τύπου την προεκλογική περίοδο, η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα πρέπει ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο μήπως και οριστεί νέος εκπρόσωπος Τύπου τώρα, ώστε «να μάθει τη δουλειά» και να έχει το χρόνο να οργανώσει την επικοινωνία σε υψηλά στάνταρ. Συνολικότερα, άλλωστε, το επιτελείο του προέδρου, με άξια στελέχη όπως ο Μιχάλης Καλογήρου και άλλοι , πρέπει να ενισχυθεί και να παίξει πιο αποτελεσματικό ρόλο την προεκλογική περίοδο. Το ίδιο και το επιτελείο του κόμματος.

Advertisement

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα είναι το ισχυρό χαρτί της Κουμουνδούρου. Η επαφή του με τους πολίτες, οι περιοδείες του, οι κοινοβουλευτικές του ομιλίες, δίνουν ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κρατούν σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας, ακόμα και αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Είναι, όμως, φανερό πως θα πρέπει να δράσει περισσότερο και ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Με επισκέψεις στην Ευρώπη και στα κέντρα εξουσίας στη χώρα, με καθημερινά τετ α τετ με σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, με περισσότερο προγραμματικό λόγο στις εμφανίσεις του κοκ. Και με πιο καθαρή στρατηγική απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, άλλωστε, την Τρίτη θα μας ανοίξει ορισμένα από τα χαρτιά του, καθώς οι πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο είναι κάτι περισσότερο από πιθανές!

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement