Πότε «κληρώνει» στην κυβέρνηση για τις πρόωρες κάλπες

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Εκλογολογία δίχως τέλος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε φθινοπωρινές κάλπες. Παρά τις αναφορές περί εξάντλησης της τετραετίας δεν αποτελεί μυστικό πως στην ουσία έχει κερδίσει έδαφος το ενδεχόμενο επίσπευσης της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς έρχεται δύσκολος οικονομικά χειμώνας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο και αφού «μελετηθούν» οι καλοκαιρινές δημοσκοπήσεις, που θα δείξουν πως αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα που μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή (fuel pass, power pass κ.α.). Με το κύμα των ανατιμήσεων να συνεχίζεται η οικονομία αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» της κυβέρνησης, καθώς δεν είναι εύκολο να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέτρα στήριξης χωρίς να επηρεαστεί η δημοσιονομική ισορροπία. Το οικονομικό επιτελείο έχει κρατήσει εφεδρείες, καθώς φαίνεται πως το ενεργειακό πρόβλημα ήρθε για να μείνει, ωστόσο είναι δεδομένο πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Από πολιτική σκοπιά η εκτίμηση είναι πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πάει ευκολότερα το φθινόπωρο σε κάλπες με ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, καθώς θα έχουν προηγηθεί η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και μια πολύ καλή πορεία του τουρισμού. Στον αντίποδα την επόμενη Άνοιξη – σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θετικά μηνύματα από το ενεργειακό πεδίο- οι πολίτες θα έχουν νωπές τις μνήμες από τους λογαριασμούς του χειμώνα κάτι που μπορεί να έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Advertisement

Με αυτά τα δεδομένα να ζυγίζονται, αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην Πειραιώς και ήδη προχωρά με μεγάλη ταχύτητα η στελέχωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Οι ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη και πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, καθώς στόχος είναι να σηματοδοτηθεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο.

Εκτός από τα πρόσωπα που θα ριχθούν στη μάχη του σταυρού φαίνεται πως έχει βρεθεί και το αφήγημα στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το δίλημμα που θα μπει από την Νέα Δημοκρατία θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες;» , ενώ σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα υπάρξουν … βέλη στην αντιπολίτευση και στην έλλειψη κλίματος συνεννόησης.

Ο πρωθυπουργός χθες, σε συνέντευξη του (capital.gr) είπε για τις εκλογές πως «θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας», ωστόσο συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να οξυνθεί η κατάσταση ώστε «να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης». Για να σημειώσει πως η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μεγάλο βαθμό τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Advertisement

Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να πάει σε εκλογές, επισημαίνοντας πως με μια σειρά ανοιχτών θεμάτων (οικονομία, γεωπολιτικά κ.α.) θα χρειαστεί μια νέα εντολή από τους πολίτες. Και θα προτάξει το σύνθημα της «αυτοδύναμης Ελλάδας», με στόχο μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας στην οποία – όπως αναφέρεται – θα συμμετέχουν και πρόσωπα πέρα από το στενό κομματικό πλαίσιο.

Πώς διαβάζονται τα μηνύματα των Γαλλικών εκλογών

Καμπανάκια έχουν χτυπήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα μηνύματα των Γαλλικών εκλογών. Το πρώτο θέμα που προκαλεί προβληματισμό είναι το υψηλότατο ποσοστό της αποχής. Το δεύτερο θέμα έχει σχέση με τις νέες πολιτικές ισορροπίες. «Η Γαλλία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια απόλυτη παράλυση. Όπου ναι μεν ο Πρόεδρος Μακρόν κερδίζει τις εκλογές, πλην όμως, μη έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο» σημείωσε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός.

Τα τεκταινόμενα στην Γαλλική πολιτική σκηνή αναλύονται διεξοδικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλαρή ψήφος στις επόμενες εκλογές – που θα γίνουν με την απλή αναλογική – προκαλεί «πονοκέφαλο». Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020, με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστά στο 37.5% για την απόκτηση της αυτοδυναμίας (ανάλογα βέβαια και με τη δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής).

Advertisement

Οι ημερομηνίες που «παίζουν» για τις κάλπες και οι αστάθμητοι παράγοντες

Το σενάριο για κάλπες το φθινόπωρο κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Άλλωστε λόγω της έκτασης που έχει πάρει το θέμα – ακόμα και ανάμεσα στους βουλευτές – θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παραταθεί για ένα χρόνο η σχετική συζήτηση.

Μάλιστα ήδη στα πολιτικά «πηγαδάκια» κυκλοφορούν σενάρια για τον χρόνο των επόμενων εκλογών. Για παράδειγμα σε περίπτωση που τελικά ληφθεί η σχετική απόφαση θα μπορούσαν να εξεταστούν οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου (η 18η ή πιθανότατα η 25η Σεπτεμβρίου) ή η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Βέβαια πρόκειται για μια θεωρητική συζήτηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα κλειδώσουν τον Αύγουστο. Μέχρι τότε θα ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες: Πρώτον το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αν ενταθούν οι προκλήσεις δεν είναι εύκολο η χώρα να πορεύεται από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη (σε περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός στις εκλογές με την απλή αναλογική θα στηθούν εκ νέου κάλπες). Δεύτερον το να μην υπάρξουν πυρκαγιές, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τις περσινές φωτιές. Τρίτον το να μην υπάρξει κάποια δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων (κάτι που δεν φαίνεται σε αυτή την χρονική συγκυρία καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν πιέζεται το σύστημα υγείας).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement