Παράταση φορολογικών δηλώσεων 2022: Η πιθανή ημερομηνία

Advertisement

Μία εβδομάδα ακόμη περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις 2022. Όμως, δεδομένου ότι περίπου το 40% έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, άνοιξε και φέτος ξανά το σενάριο της παράτασης.

Η προθεσμία φέτος λήγει στις 30 Ιουνίου 2022, ενώ το βασικό σενάριο κάνει λόγο για παράταση σχεδόν ενός μήνα, δηλαδή στις 27 Ιουλίου 2022. Και αυτό γιατί, από το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαριστεί πως δεν θα αλλάξουν οι ημερομηνίες πληρωμής που είναι για το τέλος Ιουλίου.

Πώς κάνετε εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Advertisement

Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου και η τελευταία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή της αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Advertisement

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, οι φορολογούμενοι έχασαν την έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μετά την αρχική προθεσμία και υπέβαλαν δήλωση στην παράταση.

Οι 4 παγίδες στα τεκμήρια διαβίωσης και τα «μπλοκάκια»

Οι παγίδες «κρύβονται» στις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης. Είναι οι εξής τέσσερις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική»:

1. Το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας του ενήλικου τέκνου που σπουδάζει ή υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία μακριά από την οικογένειά του, γίνεται αιτία να πάψει το τέκνο να θεωρείται προστατευόμενο, εξέλιξη που έχει πολλαπλές δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για το ίδιο και την οικογένειά του. Εάν δηλαδή ένα ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο (πχ φοιτητής) μισθώνει άλλη κατοικία από αυτή της οικογένειάς του, το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας βαρύνει το τέκνο και όχι τους γονείς.

Advertisement

2. Τα τεκμήρια διαβίωσης προκαλούν υπερφορολόγηση του εισοδήματος.

3. Δεν φορολογούνται όλοι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» ως μισθωτοί, με αφορολόγητο όριο μέχρι 8.636 ευρώ ή μεγαλύτερο, αλλά μόνο όσοι πληρούν αθροιστικά πέντε προϋποθέσεις:

  • Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.
  • Θα πρέπει να δηλώνει έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
  • Δεν θα πρέπει να εισπράττει ταυτόχρονα και κανονικό μισθό από άλλη εργασία.
  • Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις εφόσον στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν.

4. Φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα προερχόμενα είτε από ενοίκια, είτε από τόκους καταθέσεων, είτε από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίοι εισέπραξαν παράλληλα ακόμη πιο χαμηλά ποσά, είτε από περιστασιακή απασχόληση, είτε από επιδόματα παιδιών που τους χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ, επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δικαιούνται ετήσια έκπτωση φόρου 777 ευρώ, μόνο εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement