4η δόση εμβολίου: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30 – 59 ετών

Advertisement

«Πράσινο» φως για 4η δόση εμβολίου κατά της Covid 19 στην ομάδα 30-59 έδωσε η Επιτροπή Εμβολιασμου προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις τη στιγμή που οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 «καλπάζουν».

Το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του μεταφέρει την θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

«Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας με την οποία έγινε γνωστό ότι η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την προσεχή Δευτερα (27/06)

Advertisement

Στη συνέχεια της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την τέταρτη δόση, πηγές του υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι «οι ίδιοι κανόνες που έχουν τεθεί για τους άνω των 60 ετών για τη δεύτερη αναμνηστική δόση ισχύουν και στους άνω των 30 ετών». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τέταρτη δόση εμβολιασμού μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη.

Τι κάνει όποιος έχει νοσήσει

Παράλληλα οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέταρτη δόση εμβολιασμού όποιος έχει κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση και στη συνέχεια έχει νοσήσει.

Λίγοι 60αρηδες εμβολιάστηκαν με 4η δόση

Η πλατφόρμα για την 4η δόση είχε ανοίξει την περασμένη άνοιξη για την δεύτερη αναμνηστική δόση αρχικά για τους ανοσοκατασταλμένους και στη συνέχεια για τους πολίτες ηλικίας 60 χρόνων και άνω. Τότε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, την εμβολιαστική κάλυψη και το διάστημα από την πρώτη αναμνηστική δόση, είχε επισημάνει το σχετικό όφελος από τη δεύτερη αναμνηστική δόση καθώς αναμενόταν να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας. Για τις συγκεκριμένες προαναφερθείσες ομάδες πληθυσμού παραμένει η ισχυρή σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση.

Advertisement

Αντίδραση Μόσιαλου

Θέση στο ζήτημα της 4ης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό πήρε ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE, τόνισε ακόμα ότι «εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Advertisement

Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.’

Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Advertisement

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία.

Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων.

Τέλος να επισημάνω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement