Γκίκας Μαγιορκίνης: Αυτός είναι ο δείκτης που θα φέρει πιο κοντά τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Advertisement

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται ήδη και αναμένεται να γίνει εντονότερη, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών όπως ο Νίκος Τζανάκης, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας δια του Θάνου Πλεύρη διαμηνύει ότι τα μοντέλα που «τρέχει» δεν δείχνουν ανάγκη για λήψη μέτρων προσθέτοντας, ωστόσο, ότι όλα θα κριθούν από την πίεση που θα ασκηθεί στο εθνικό σύστημα υγείας.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δίνοντας μια πληροφορία για το ποιος δείκτης και ποιος αριθμός θα κρίνει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Advertisement

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαγιορκίνης τα μέτρα για τον κορονοϊό θα πρέπει να επανέλθουν σε περίπτωση που οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300. Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε ότι είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το ενδεχόμενο: «Θα δούμε αύξηση και στις διασωληνώσεις, αλλά θεωρούμε ότι θα είναι διαχειρίσιμη».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στον αριθμό των κρουσμάτων λέγοντας ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τις 20 Ιουλίου για δύο λόγους:

  • οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που είναι πολύ πιο μεταδοτικές στο πλαίσιο της ανοσίας που έχουμε.
  • ο υψηλός αριθμό τεστ που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε σαν χώρα. «Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο έχουμε και τη μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα αυτή τη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, πάντως, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε με αναρτήσεις του στο Facebook, σημείωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα σήμερα να μη δούμε το νούμερο των 20.000 κρουσμάτων.

Advertisement

Αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι έχουμε μπει σε μια επιβράδυνση και η κορύφωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement