Τώρα και απεργοσπάστης η ΕΡΤ

Advertisement

Απίστευτο και όμως αληθινό: η ΕΡΤ έσπασε τη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ για σήμερα, 12 με 4 το μεσημέρι. Κι έβγαλε δελτίο ειδήσεων! Άλλη μία υπερβατική κίνηση του Προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα.

Θα μου πείτε βέβαια, διαγραμμένος είναι από την ΕΣΗΕΑ, γιατί να μην σπάσει μία απεργία της ΕΣΗΕΑ;

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «η διοίκηση της ΕΡΤ έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω της ΕΡΤ-3, μεταδίδοντας το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-3 από την ΕΡΤ-1». Νωρίτερα η διοίκηση της ΕΡΤ πήγε τις δημοσιογραφικές  Ενώσεις στα δικαστήρια, για να κρίνουν ως παράνομη και καταχρηστική τη στάση εργασίας στα δημόσια μέσα.

Advertisement

Πριν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση η ΕΡΤ έβγαλε δελτίο ειδήσεων. Πρωτοφανές.

«Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτες οι μέθοδοι που μετέρχεται η διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ, προκειμένου να απαξιώσει τις δυναμικές διεκδικήσεις των δημοσιογράφων, που αγωνίζονται για τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματά τους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. «Για αυτές τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΡΤ έχει ήδη ενημερωθεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και έχει προσκληθεί στην Αθήνα η Πρόεδρος κυρία Dominique Pradalié».

Να τι σημαίνει 108η θέση στον κόσμο στη λίστα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Να τι σημαίνει τελευταίοι στην Ευρώπη.

Advertisement
 
  • Καταγγελία εναντίον της Διοίκησης της ΕΡΤ έκαναν και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ, Βασίλης Πεκλάρης και Μαρίνα Μεϊντάνη, αλλά και οι εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ3, Στέλιος Νικητόπουλος και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου: «Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι την ώρα της στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ αναμετέδωσε στην ΕΡΤ1 το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, χρησιμοποιώντας το ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να μην συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 στη στάση εργασίας κατέστησε τους εργαζόμενους -εν αγνοία τους- απεργοσπαστικό παιχνίδι στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΤ»

«Αποδεικνύεται ότι τη χώρα κυβερνά μια ανάλγητη παρέα γόνων και Λουδοβίκων που δεν συγκινούνται με τίποτε άλλο παρά με την καρέκλα και την τσέπη τους» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Η ΕΡΤ στρέφεται κατά των εργαζομένων της»

Την ώρα που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του ΔΣ, η διοίκηση έσερνε στα δικαστήρια την ΕΣΗΕΑ και χρησιμοποιούσε, άθελα τους, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 ως απεργοσπάστες. Αρνείται δηλαδή το δικαίωμα των δημοσιογράφων να απεργήσουν για τα δίκαια θεσμικά και οικονομικά αιτήματα τους.  

Όταν η διοίκηση ζητάει υπερδιπλάσιες αυξήσεις επιδομάτων σε στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης, είναι τουλάχιστον ανάλγητη η στάση της να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα σε υποαμειβόμενους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν μια στάση εργασίας διεκδικώντας όχι το επιπλέον αλλά το ελάχιστο μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Advertisement

Στην πρώτη μου συμμετοχή στο ΔΣ ξεκαθάρισα ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν με εξέλεξαν ούτε για να «πετροβολάω αδιακρίτως την τζαμαρία» παίζοντας το λαϊκός ήρωας, ούτε για να κάνω τα στραβά μάτια ασκώντας συνδιοίκηση. Μου έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να είμαι χρήσιμος. Να είμαι τα αυτιά, τα μάτια και η φωνή τους. Και σε αυτή την επιθετική κίνηση απέναντι τους, η ελάχιστη αντίδραση μου ήταν να καταγγείλω αυτή την συμπεριφορά και να αποχωρήσω από την συνεδρίαση σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Δεν θα μπορούσα να συζητάω για την έγκριση μικτών και εξωτερικών παραγωγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μάλιστα με δέσμευση για το 2023, όταν οι απλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εχθροί. Είμαστε σύμμαχοι. Σύμμαχοι με όποιον διεκδικεί μια ΕΡΤ αντάξια των προσδοκιών που έχουν οι εργοδότες μας, που δεν είναι άλλοι από αυτούς που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος.

Γιάννης Δάρρας

Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement