Ο εφιάλτης της πανδημίας επιστρέφει – «Πάνω από 50.000 πραγματικά κρούσματα»

Medical staff collects swab samples from passengers to test for the COVID-19 coronavirus at the port of Piraeus, in Athens, on August 16, 2020 / Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά, στίς 16 Αυγούστου, 2020
Advertisement

Διαφωνίες ανάμεσα στους επιστήμονες προκαλεί η έξαρση κρουσμάτων στην «καρδιά» του καλοκαιριού, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ως όπλο ενάντια στην πανδημία, σε ορισμένους κλειστούς χώρους -όπως στα σούπερ μάρκετ- όμως δεν συγκλίνουν όλοι με τη συγκεκριμένη άποψη.

Ενδεικτική της κατάστασης που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά για τις αντοχές των νοσοκομείων, είναι η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη:

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται. Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως».

Τα παραπάνω είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.

Advertisement

Επιστρέφει η μάσκα;

Για την ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δε νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους».

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε ανάρτησή του στο Facebook μάλιστα εξήγησε γιατί δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει «κουραστεί» μετά από 2 χρόνια και να τον «πυροβολάμε» δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.»

Advertisement

Στον ΣΚΑΪ μίλησε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας ως ελάχιστο μέτρο αναχαίτισης της μεγάλης διασποράς του ιού:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο, εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δεν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν».

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δεν φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη την επαναφορά της μάσκας, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες χώρες.

Advertisement

Μιλώντας στο iEidiseis, ο κ. Γεροτζιάφας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς «αλλά» στο ερώτημα που του θέσαμε, αν επιδρά η μη χρήση μάσκας στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και αλλού…

Η λέξη «υποχρεωτική» ετέθη ξεκάθαρα όπως όλα τα λογικά και τα …ευκόλως εννοούμενα. Ίσως οι κυβερνώντες την Ευρώπη να επιθυμούν τουριστική κίνηση και τόνωση της Οικονομίας, αλλά τα επιστημονική δεδομένα δεν μπορούν να αλλοτριωθούν κατά τη θέλησή τους ενώ -σύμφωνα με τον καθηγητή- η Ελλάδα έπρεπε ούτως ή άλλως να διαχωρίσει τη θέση της…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement