Ρεύμα: Παράταση έως 25 Ιουλίου για τα τιμολόγια του Αυγούστου – Η ανησυχία της κυβέρνησης

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Παρατείνεται για τις 25 Ιουλίου η προθεσμία για την ανακοίνωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον Αύγουστο και η οποία έληγε την Κυριακή 10 Ιουλίου. Η παράταση θα δοθεί  με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με επιστολή προς τους προμηθευτές.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, οι προμηθευτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν καλύτερη προετοιμασία, ενώ μέχρι τις 25 Ιουλίου θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο σε σχέση με τη λειτουργία του αγωγού North Stream 1, που τροφοδοτεί τη Γερμανία με ρωσικό φυσικό αέριο και πρόκειται να κλείσει την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιουλίου επισήμως για λόγους συντήρησης. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου.

Η επαναλειτουργία του αγωγού, εφόσον πραγματοποιηθεί, αναμένεται να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα διαμορφώνονται πάνω από τα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Advertisement

Εκτόξευση τιμής, αν διακοπεί η ροή από Ρωσία

Ωστόσο, αν διακοπεί πλήρως η ροή αερίου από τη Ρωσία, η χρηματιστηριακή τιμή του καυσίμου θα εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου TTF για τον Αύγουστο κινούνται στην περιοχή των 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν θα αποκλιμακωθούν εύκολα, ενώ και οι τιμές της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας είναι εκτοξευμένες στα 340 με 370 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οπως και να έχει, τα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα, καθώς δεν θα περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις που εφήρμοζαν ως τώρα οι προμηθευτές για τους πελάτες τους. Η τιμή που θα πληρώνουν οι καταναλωτές θα προκύψει μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων που θα χορηγούνται με κυβερνητική απόφαση.

Η επιστολή Σκρέκα

Η επιστολή Σκρέκα προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι η εξής:

Advertisement

«Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/04.07.2022), σχετικά με τη Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα της παρ. 2, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 περ. (β) του ίδιου άρθρου για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία θα παρέλθει μεθαύριο και δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα».

Advertisement

Πλαφόν

Παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή το πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας, το οποίο ανάλογα με την τεχνολογία κυμαίνεται από 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ανανεώσιμες πηγές έως 408 ευρώ για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση και την επεξεργασία των στοιχείων από τη ΡΑΕ το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς ισχύει από τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιο) και είναι:

  • 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά
  • 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές
  • 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες
  • 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.

Το πλαφόν είναι σταθερό για υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ ενώ για τις λοιπές τεχνολογίες θεσπίζεται μαθηματικός τύπος, με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση το πλαφόν, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, το βαθμό απόδοσης των μονάδων κ.α.

Advertisement

Η ανώτατη τιμή θα υπολογίζεται την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα και θα αφορά την τιμή που λαμβάνεται υπόψη για τις εκκαθαρίσεις του επόμενου μήνα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement