Θεσσαλονίκη: Άκουγε για μέρες περίεργους ήχους στην ντουλάπα, την άνοιξε και βρήκε μία… νυχτερίδα

Advertisement

Έναν περίεργο ήχο στο υπνοδωμάτιο άκουγε ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ώσπου αντιλήφθηκε ότι προερχόταν από μία… νυχτερίδα που είχε εγκλωβιστεί στην ντουλάπα ανάμεσα σε κουβέρτες και παπλώματα.

Τότε κάλεσε τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης «Αγρίων Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης» για να επέμβουν, με την επιχείρηση να στήνεται μέσα σε λίγα λεπτά για τη διάσωση του θηλαστικού.

Το πιο συνηθισμένο είδος της νυχτερίδας στη Θεσσαλονίκη

«Είναι πολύ συνηθισμένο να μας καλέσουν για διάσωση νυχτερίδας. Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες καταγράφονται περίπου 12 – 15 περιστατικά για διάσωση νυχτερίδας μέσα στη Θεσσαλονίκη. Στην τελευταία περίπτωση εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης όπου ο νεαρός ένοικος άκουγε για κάποιες μέρες περίεργους ήχους. Μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε, να απεγκλωβίσουμε το ζώο και να το αφήσουμε ελεύθερο πίσω στο περιβάλλον», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο εθελοντής της Ομάδας Διάσωσης Άγριων Ζώων, Στέλιος Γερονυμάκης.

Advertisement

Το πιο συνηθισμένο είδος της νυχτερίδας που εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη λέγεται «νυχτονόμος». Μπορεί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη στην Ελλάδα, ωστόσο το σώμα της δεν ξεπερνάει τα τέσσερα εκατοστά. Ζει μέσα στον αστικό ιστό και τρέφεται αποκλειστικά με έντομα.

Πού κρύβονται οι νυχτερίδες

Σύμφωνα με τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης Άγριων Ζώων οι περισσότερες νυχτερίδες είναι κρυμμένες μέσα στα κουφώματα από τα παντζούρια, σε αεραγωγούς κουζίνας ή τουαλέτας, σε ντουλάπες και γενικά σκοτεινές εισόδους που υπάρχουν στα σπίτια αφού τα θηλαστικά αναγνωρίζουν κάτι παραπλήσιο με τις σπηλιές που είναι το φυσικό τους περιβάλλον.

Οι διασώστες με προσεκτικές κινήσεις και δίχως να τραυματίσουν τη νυχτερίδα, την πιάνουν και την τοποθετούν μέσα σε ένα χάρτινο κουτί, όπως αυτό των παπουτσιών, για να ελευθερωθεί λίγα λεπτά αργότερα.

Advertisement

«Σκοπός μας είναι πρώτα να απομακρύνουμε το ζώο από τα σπίτι. Αρχικά, για την ασφάλεια του ζώου και στη συνέχεια για την ασφάλεια του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να τρομάξει και από τον φόβο του ή την άγνοιά του να έχει προβλήματα με την υγεία του. Στη συνέχεια, κάνουμε έναν επιτόπιο έλεγχο, βλέπουμε εάν το ζώο είναι τραυματισμένο και εάν δεν είναι το αφήνουμε ελεύθερο», πρόσθεσε ο κ. Γερονυμάκης.

Την πρωτιά στις διασώσεις έχουν τα φίδια – Ακολουθούν οι νεοσσοί

Την πρωτιά, ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες στα τηλεφωνήματα για βοήθεια και διασώσεις άγριων ζώων έχουν τα ερπετά, καθώς υπολογίζεται πως οι εθελοντές καλούνται να επέμβουν σε περίπου 50 – 80 περιστατικά με φίδια εντός της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά ακολουθούν τα νεαρά πουλάκια, οι νεοσσοί. Την περίοδο που αρχίζουν να εκκολάπτονται, αρκετοί από αυτούς πηδούν από τις φωλιές και πέφτουν στο έδαφος.

Advertisement

«Μας καλούν περισσότερο για ερπετά, για φίδια και μετά για νεοσσούς που κάνουν τα πρώτα πετάγματα και πέφτουν στο έδαφος. Αλλά, μόλις τα πτηνά πέσουν κάτω ο άνθρωπος καλή τη θέληση τα μαζεύει. Συνήθως, αυτό που λέμε εμείς ως πρώτο σκοπό είναι να επιστραφεί το ζώο και πάλι πίσω στη φωλιά και στους γονείς του», διευκρίνισε ο κ. Γερονυμάκης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement