Σχέδια επί χάρτου στο… παρά πέντε για ενεργειακή ασφάλεια – Τα μέτρα Σκρέκα

Advertisement

Η Ρωσία έκλεισε για 10 μέρες τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, για την ετήσια συντήρηση του Nord Stream, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη για το αν θα ξανανοίξει. Θεωρητικά, η ροή θα ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου, όμως οι φόβοι για μόνιμη διακοπή από τον μεγαλύτερο ενιαίο αγωγό είναι υπαρκτοί. Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ξεδιπλώνοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο.

«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Σκρέκας και συνέχισε:

«Το πιο ακριβό φυσικό αέριο είναι το καθόλου φυσικό αέριο. Δηλαδή, η έλλειψη φυσικού αερίου θα κοστίσει πάρα πολύ και στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην ελληνική. Γι’ αυτό υπάρχει τεράστιος προβληματισμός με τον βόρειο διάδρομο που μπαίνει σε συντήρηση σήμερα».

Advertisement

Μιλώντας συγκεκριμένα για το κυβερνητικό σχέδιο, είπε ότι τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια έχουν δύο άξονες:

  • Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει προβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
  • Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
  • Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η επιστροφή στο λιγνίτη.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε επίσης πως «η ενεργειακή κρίση που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη από την πανδημία, θα κοστίσει πάρα πολύ στην ευρωπαική οικονομία». «Η Γερμανία και η δυτική Ευρώπη έχουν το μεγάλο πρόβλημα καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, αντίθετα με την Ελλάδα» επισήμανε.

Φόβοι για μόνιμη διακοπή φυσικού αερίου και χάος

Αν και η διακοπή έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, είναι άγνωστες οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τα διεθνή Μέσα να τονίζουν πως το « πιο πιθανό» είναι να αποκόψει πλήρως την Ευρώπη από το φυσικό, μια κίνηση που θα πυροδοτήσει το χάος στη Γηραιά Ήπειρο.

Advertisement

Ας σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, φτάνοντας μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της δυνατότητας του αγωγού, ενώ ως γνωστόν κάποιες χώρες έχουν ήδη αποκοπεί εντελώς.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement