Ηλεία: Οργή κατοίκων για τις πρόσφατες φωτιές – Βλέπουν εμπρησμό

Advertisement

Σίγουροι πως οι φωτιές των τελευταίων ετών προέρχονται από ανθρώπινο παράγοντα που γνωρίζει καλά την περιοχή, εμφανίζονται οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Κορυφής του δήμου Πύργου. Γεμάτοι οργή οι κάτοικοι ζητούν από τις αρχές τον εντοπισμό των υπευθύνων και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, αναφέρθηκε στη μάχη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων τις βραδινές ώρες και στην καθοριστική συμμετοχή των εναέριων μέσων που σταμάτησαν την ανάπτυξη του μετώπου.

Σύμφωνα με το patrisnews για τις αναζωπυρώσεις, εκτίμησε πως αυτές προήλθαν από «spotfires», δηλαδή εστίες σε απόκρημνα σημεία που λόγω ανέμου επεκτάθηκαν και δημιούργησαν νέα μέτωπα, τα οποία κατάφεραν να οριοθετήσουν τα εναέρια. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μικρές εστίες σε απόκρημνα σημεία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης που ήταν και ουσιαστικά η μέρα με τις μεγάλες αναζωπυρώσεις, δίνοντας εντολή στα πεζοπόρα να επιχειρούν κατάσβεση εκατοστό-εκατοστό.

Advertisement

Πρόεδρος Κορυφής: Θα μπορούσε να σταματήσει νωρίτερα

Για το ζήτημα των πυρκαγιών μίλησε ο πρόεδρος της Κορυφής Μαρίνης Μαρινόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ήταν ένα δύσκολο μέτωπο που από την πρώτη κιόλας ημέρα οι δυνάμεις κατάφερναν να το οριοθετούν, αλλά οι αναζωπυρώσεις ήταν επικίνδυνες και οδήγησαν τη φωτιά μόλις 200 μέτρα από την κοινότητα.

Εστίασε επιπλέον στο διάστημα που τα εναέρια μέσα το μεσημέρι δεν επιχειρούσαν το οποίο ουσιαστικά στοίχισε μιας και επήλθε η αναζωπύρωση, καθώς και στην επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο που έφερε και την μεγάλη κινητοποίηση των εναέριων μέσων τις απογευματινές ώρες.

Πρόσθεσε δε πως είναι θετικό το γεγονός πως οι αρχές έθεσαν ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτό το λόγο ζήτησαν προληπτική εκκένωση, η οποία βέβαια έχει γίνει λίγο νωρίτερα από τους ίδιους τους κατοίκους αντικρίζοντας την πορεία του μετώπου.

Advertisement

Παράλληλα, εκτίμησε πως η φωτιά θα μπορούσε να σταματήσει νωρίτερα και πριν καν καταστρέψει περιουσίες πολιτών, οι οποίοι ελάχιστο διάστημα πριν την συγκομιδή βίωσαν μία μεγάλη καταστροφή.

Με το θεσμικό ρόλο του προέδρου της κοινότητας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απομάκρυνση των εναέριων μέσων τις μεσημεριανές ώρες. Στο ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με τις συνεχόμενες πυρκαγιές, υποστήριξε πως η Κορυφή έχει γίνει στόχος ανθρώπων που ο ίδιος και οι πολίτες της δε γνωρίζουν, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που εικάζουν πως οι πολίτες γνωρίζουν αλλά δεν μιλούν.

Επιπρόσθετα, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθήσουν την κοινότητα και να κάνουν περιπολίες, προκειμένου να καταφέρουν να πιάσουν τον υπεύθυνο και να ησυχάσουν οι πολίτες που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τις περιουσίες τους.

Advertisement

Τέλος, υποστήριξε πως καμιά φωτιά δεν ξεκινά από μόνη της και κάποιες είναι είτε από αμέλεια είτε με συγκεκριμένο σκοπό, πως μπαίνουν βραδινές ώρες ώστε να κάψουν αυτά που θέλουν μιας και να εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν εκείνες τις ώρες και κλείνοντας επικεντρώθηκε και στη βοήθεια που ο ίδιος είδε ότι δεν ήρθε σε μια στιγμή της πυρκαγιάς όπου βρισκόταν πλάι στο διοικητή ΠΥ Πύργου Νίκο Σμαρνάκη που τη ζητούσε μιας και εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος στο σημείο.

«Δεν ήταν τυχαία πυρκαγιά»

Από την πλευρά του, ο κάτοικος Δημήτριος Μαρινόπουλος επισήμανε πως ήταν δύο δύσκολες μέρες για την κοινότητα, με την τωρινή κατάσταση του μετώπου να είναι ιδιαίτερα καλή λόγω των εναέριων μέσων που σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να την οριοθετήσουν. Θέλοντας ωστόσο να αναφερθεί στις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς, εκτίμησε πως δεν ήταν μία τυχαία πυρκαγιά, κάτι που όπως δήλωσε σχολιάστηκε έντονα μεταξύ των κατοίκων.

Χαρακτήρισε το περιστατικό των προηγούμενων ημερών ως μία διαδοχή γεγονότων που σχετίζονται και με τα περσινά, ενώ εκτιμά πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην διακρίβωση των αιτιών μιας και τα γεγονότα αυτά δε δείχνουν να είναι τυχαία. Υποστήριξε δε πως οι κάτοικοι δεν μπορούν να δώσουν απάντηση και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής θα καταφέρουν να διαπιστώσουν τις πραγματικές αιτίες ώστε να δοθεί ένα τέλος σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και για την κοινότητα, αλλά και για τις περιουσίες των ανθρώπων και τον κίνδυνο των περιουσιών τους.

Advertisement

Όσον αφορά την χθεσινή μέρα, επικεντρώθηκε σε όλα όσα συνέβησαν και στην πορεία το μέτωπο που έλαβε διαστάσεις προς δύο κατευθύνσεις και απείλησε τον οικισμό. Θεώρησε σωτηρία την επέμβαση των εναέριων μέσων που οδήγησε στην οριοθέτηση του μετώπου, ενώ σημείωσε πως πλέον όλοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρξει ξανά αναζωπύρωση που θα θέσει σε κίνδυνο το χωριό.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρέπει να γίνει πολυπρόσωπη εξέταση όλων των παραμέτρων και να παραχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο θα αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή, που οφείλονται αυτές οι συνεχόμενες φωτιές, με ποιο τρόπο και αν συνδέονται μεταξύ τους και τέλος τι ακριβώς γίνεται.

Άποψή του είναι πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για σχεδιασμούς που ίσως και να αποτελούν και σενάρια, ενώ ζητά την διακρίβωση των αιτιών που θα οδηγήσουν στην διακοπή της δαπάνης προσωπικού και χρημάτων του Δημοσίου, καθώς και στη διακοπή γεγονότων στα οποία διακυβεύονται περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Advertisement

Εμπρησμό βλέπουν οι κάτοικοι

«Η φωτιά εδώ έπιασε από χέρι και δεν ήταν τυχαία. Πάλεψαν οι πυροσβέστες και κατάφεραν να την σβήσουν, ωστόσο έγινε η πρώτη αναζωπύρωση. Πάλεψαν ξανά αλλά στην δεύτερη αναζωπύρωση είδα ότι δεν υπήρχαν πυροσβέστες και οχήματα εκεί που έπρεπε. Εκείνη τη στιγμή έκαψε γύρω στα 500 δέντρα ελιές, με τα 200 να είναι δικά μου.

Ακολούθησαν μπουλντόζες που προσπάθησαν να καθαρίσουν το καμένο έδαφος, σπάζοντας τις ελιές και ρίχνοντας τα μπάζα εντός των λιοστασίων, γεγονός που οδήγησε στο μεγάλο μέτωπο. Εκεί που εκτυλίχθηκαν οι φωτιές, μόνο χωριανός γνωρίζει πώς να πάει. Αυτός που το έκανε είναι γνώστης της περιοχής», είπε ο Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, κάτοικος της περιοχής.

«Η φωτιά δε γνωρίζουμε πως μπήκε, ωστόσο και πέρυσι είχαμε πάλι τα ίδια. Χθες ακούστηκε η περίπτωση να έχει ξεκινήσει η φωτιά από κολώνα. Δε γνωρίζω αν ήταν τελικά από κολώνα ή χέρι, ωστόσο θεωρώ ότι το σημείο που έπιασε φωτιά είναι από εμπρησμό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πράγματι το έκανε κάποιος κι αν αυτός είναι ξένος ή γνωρίζει την περιοχή. Εγώ δεν έπαθα κάποια καταστροφή ωστόσο γνωρίζω πως συγχωριανοί μου έχασαν μέρος της περιουσίας τους», είπε ο Γιάννης Μαρινόπουλος, κάτοικος της περιοχής.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement