«Κένταυρος»: Η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Greece is going through a lockdown due to the rising numbers of infected and diseased by the COVID-19 Novel Coronavirus infection, Athens, February 6, 2021 / Kαθολικό lockdown στην χώρα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19, Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου, 2021
Advertisement

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός νέου, άκρως μεταδοτικού στελέχους της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα καθώς και να παρακάμψει τα εμβόλια.

Η υποπαραλλαγή με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που όμως ονομάστηκε «Centaurus» (κένταυρος), έχει κερδίσει έδαφος στην Ινδία, αλλά μερικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι δε, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, οποία ωστόσο είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Advertisement

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία, είναι ο εμβολιασμός.

Ο Matthew Binnicker, διευθυντής κλινικής ιολογίας στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα.

«Αλλά φαίνεται ότι, ειδικά στην Ινδία, οι ρυθμοί μετάδοσης δείχνουν μια εκθετική αύξηση», ανέφερε στην Medical Express.

Advertisement

Ο Δρ Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore, είπε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν».

Η κύρια ανησυχία, λένε οι ειδικοί είναι ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις παρατηρούνται σε περιοχές που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ακίδα του ιού – η οποία είναι υπεύθυνη για την είσοδο στα κύτταρα. Έτσι, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να επιτρέψει στον ιό να συνδεθεί στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.

Θα χρειαστούν όμως εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Advertisement

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αρχίσει να παρακολουθεί την παραλλαγή για να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement