Επιστήμονας το 1960 υποστήριζε ότι ο κόσμος θα τελειώσει το 2026

Advertisement

Μπορεί να πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που θα τελείωνε ο κόσμος (το 2012, σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Μάγιας, δεν ξέρουμε αν θυμάσαι) αλλά μην ανησυχείς, από ημερομηνίες συντέλειας δεν ξεμένουμε ποτέ.

Για την ακρίβεια, η επόμενη απέχει μόλις τέσσερα χρόνια, είναι η Παρασκευή και 13 (φυσικά) Νοεμβρίου του 2026. Και δεν την έβγαλε κανένας κομπογιαννίτης από το μυαλό του, μη νομίζεις, εδώ μιλάμε για επιστήμονα, τον Heinz von Foerster από τη Βιέννη που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Το 1960, ο φυσικός, φιλόσοφος και ερευνητής διατύπωσε την θεωρία του ότι ο κόσμος θα τελείωνε λόγω υπερπληθυσμού το 2026, χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό της ημερομηνίας.

Advertisement

Ο Φόερστερ έγραψε στη μελέτη του ότι «τα δισέγγονά μας δεν θα πεθάνουν από την πείνα», αλλά «θα στριμωχτούν μέχρι θανάτου». Στη μελέτη, ο Φόερστερ λέει επίσης για τον Νοέμβριο του 2026: «Αυτή την ημερομηνία ο ανθρώπινος πληθυσμός θα πλησιάσει το άπειρο εάν συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που ακολουθεί τις τελευταίες δύο χιλιετίες».

Ωστόσο, παρ’ όλο που ο πληθυσμός όντως αυξάνεται, δεν πρόκειται να φτάσει στο άπειρο, καθώς ο ΟΗΕ διευκρινίζει ότι: «Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια το 2030 και να αυξηθεί περαιτέρω στα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050 και στα 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100».

Άλλωστε, τόσο ο Φόερστερ όσο και οι προβλέψεις του ΟΗΕ για τον πληθυσμό εξαρτώνται από μια πληθώρα απρόβλεπτων συνθηκών. Για παράδειγμα, τα στοιχεία του ΟΗΕ «βασίζονται στην παραλλαγή της μέσης προβολής, η οποία προϋποθέτει μείωση της γονιμότητας για χώρες όπου εξακολουθούν να επικρατούν πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και μια ελαφρά αύξηση της γονιμότητας σε αρκετές χώρες με λιγότερα από δύο παιδιά ανά γυναίκα κατά μέσο όρο».

Advertisement

Βέβαια, παρά το απρόβλεπτο των παραπάνω μεταβλητών, ο Foerster διευκρινίζει στη μελέτη του ότι «το περιβάλλον μας καθορίζεται όλο και λιγότερο από φυσικές δυνάμεις, και ολοένα περισσότερο από κοινωνικές δυνάμεις που καθορίζονται από τον άνθρωπο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του».

Οπότε, εν κατακλείδι, ίσως πεθάνουμε σύντομα, ή ίσως έχουμε χρόνο να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Θα δείξει.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement