Ακατάπαυστα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στρατού και των τοπικών Αρχών, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή, όπου κατέπεσε το Antonov. Από την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους βρήκαν τραγικό θάνατο το οκταμελές πληρωμά του, ενώ σχεδόν 12 τόνοι πυρομαχικών σκορπίστηκαν στην Δήμο Παγγαίου.
Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε και χθες τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί, ενώ σήμερα ειδικό Drone του στρατού θα χαρτογραφήσει τα άσκαστα πυρομαχικά. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ από την ισχυρή έκρηξη τα βλήματα έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα 500 και πλέον μέτρων μέσα στα χωράφια.
Μετά τον εντοπισμό τους, θα γίνει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η επιχείρηση θα διαρκέσει πάνω από μήνα.
Εν τω μεταξύ χθες, ο δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες που κινούνται γύρω από την περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν σχετικά πυρομαχικά, δίνοντας και φωτογραφίες προκειμένου να τα αναγνωρίσουν.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.
Αναφορικά με τον σταθμό μέτρησης της Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας (από την Κυριακή 10/7/22), σημειώνεται ότι η αποκατάστασή του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά οι κοντινοί σταθμοί των Σερρών και της Κομοτηνής καλύπτοντας το προσωρινό κενό.
Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του δικτύου. Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι η βλάβη ουδεμία σχέση ή συνάφεια έχει με τη συντριβή του αεροσκάφους.
Συμπληρωματικά, αναφέρεται πως στο πλαίσιο εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης από ραδιολογικό ή πυρηνικό παράγοντα και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο δυστύχημα, δεν ενεργοποιήθηκε, ορθότατα, σχέδιο που να απαιτεί τη συνδρομή της ΕΕΑΕ στο πεδίο.
Γρίφος τα αίτια της πτώσης – Τα βασικά σενάρια της πτώσης
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο από τους χειρισμούς του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους όσο και για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του. Οι ειδικοί ξεκινούν τις έρευνες και σε αυτό το πεδίο, καθώς πλέον έχουν στα χέρια τους το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο εντόπισαν οι πυροτεχνουργοί μέσα στα συντρίμια.
Τα βασικά σενάρια που ερευνούν οι ειδικοί είναι:
- Η πυρκαγιά με απώλεια 2 κινητήρων
- Πολλαπλή απώλεια οργάνων που προκάλεσε την απώλεια ύψους
- Έλλειψη λαδιών που μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά
- Δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυροπροστασίας
Υπενθυμίζεται πως κινήσεις έγιναν και σε διπλωματικό επίπεδο.
Η Αθήνα χθες προχώρησε σε διπλό διάβημα διαμαρτυρίας τόσο σε Σερβία όσο και σε Ουκρανία ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το επικινδυνο φορτίο που μετέφερε το Antonov.
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πρώτα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, και λίγες ώρες μετά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, ζήτησαν εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς, για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.