Ώρα μηδέν: Πατά το κουμπί του Nord Stream 1 ο Πούτιν ή ξεκινά ο ενεργειακός εφιάλτης της ΕΕ

Advertisement

Τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών είναι πλέον στραμμένα στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 και στο αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θα τηρήσει όσα δεσμέυτηκε από την Τεχεράνη και δώσει σήμα για επανεκκίνηση του αγωγού, αφου σήμερα, 21 Ιουλίου ολοκληρώνονται οι δεκαήμερες εργασίες συντήρησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Ιράν είπε ότι η Gazprom θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «μέχρι κεραίας, τις έχει εκπληρώσει, τις εκπληρώνει και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον». Αυτό είναι το θετικό σενάριο. Όμως, η δυσπιστία στους κόλπους της Ευρώπης παραμένει και ορθώς, ο Πούτιν και πάλι από την Τεχεράνη ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον ο αγωγός επαναλειτουργήσει, αυτό θα συμβεί με ακόμη πιο μειωμένη χωρητικότητα. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα αυτή είχε περιοριστεί στο 40% των δυνατοτήτων μεταφοράς του αγωγού.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, σύμφωνα με την DW, ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το άνοιγμα της στρόφιγγας μέχρι την Κυριακή, αφότου έρθει από τον Καναδά η τουρμπίνα (που είχε σταλεί για συντήρηση), κι εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα στη μεταφορά ή στο τελωνείο.

Advertisement

Το σχέδιο της Ευρώπης για τον ενεργειακό πόλεμο

Φυσικά η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να κάτσε με σταυρωμένα χέρια, ερμηνεύοντας τις αμφίσημες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει χθες την προτροπή της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη να μειώσουν κατά 15% τη χρήση φυσικού αερίου, για το χρονικό διάστημα από 1ης Αυγούστου 2022- 31 Μαρτίου 2023.

Η Κομισιόν ζητά επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη, θέρμανση και δημόσιο φωτισμό, ενώ οι Βρυξέλλες θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν συναγερμό σε όλη την ΕΕ («Ενωσιακός Συναγερμός»), εάν κρίνουν ανά πάσα στιγμή ότι υπάρχει «ουσιαστικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου», καθιστώντας έτσι υποχρεωτικό τον στόχο της περικοπής του 15%.

Η εν λόγω πρόταση της Κομισιόν είχε σύνθημα… «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» και θα συζητηθεί διεξοδικά στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 26 Ιουλίου.

Advertisement

Εάν πάρει έγκριση, τότε τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπήρξαν αντιδράσεις ωστόσο στην πρόταση της Κομισιόν με την ισπανική κυβέρνηση να δηλώνει αντίθετη στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν:

• Εθελοντικός στόχος μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, από 1 Αυγούστου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023.

Advertisement

• Αυτό θα καταστεί δεσμευτικό εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και μάλιστα η Κομισιόν ζητά εξουσίες από τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να αναγκάσει όλα τα κράτη να το κάνουν εάν χρειαστεί

• Σε κάθε περίπτωση ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα κράτη πρέπει να έχουν συγκεκριμένα εθνικά σχέδια για να πετύχουν το στόχο μείωσης 15% του φυσικού αερίου

• Αύξηση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών (ενδεικτικά 25 βαθμοί)

Advertisement

• Μείωση της θέρμανσης στα νοικοκυριά κατά 1 βαθμού Κελσίου

• Υποχρεωτική μείωση της θέρμανσης σε δημόσια κτίρια και εμπορικά γραφεία

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement