Βρέθηκαν και επιχειρησιακά πυρομαχικά στο «Antonov» – Εντός εβδομάδος το πόρισμα για τη λευκή ουσία

Advertisement

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται για το φορτίο το οποίο κουβαλούσε το μοιραίο «Antonov», με το ThessToday.gr να αποκαλύπτει ότι από τη στρατιωτική έρευνα εντοπίστηκαν τρία είδη πυρομαχικών, ένα επιχειρησιακού χαρακτήρα και δύο εκπαιδευτικού.

Πέντε ημέρες μετά την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα οι εμπλεκόμενοι φορείς -συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κοινωνίας- αναζητούν απαντήσεις για το τι πραγματικά εμπεριείχε το φορτίο που μετέφερε το «Antonov». Έως τώρα, αυτό που έχει γίνει επισήμως γνωστό, είναι ότι το φορτίο αποτελούνταν από «εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα όλμων» και χωρίς να αναλυθεί περαιτέρω ο τύπος τους. Ωστόσο, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που παρουσιάζεται ακόμη και από ξένους αιρετούς, οι οποίοι ουσιαστικά προσπαθούν να απλώσουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος.

Σύμφωνα λοιπόν με απολύτως έγκυρες στρατιωτικές πηγές του ThessToday.gr, τα πυρομαχικά που μετέφερε το «Antonov» θεωρούνται 100% πολεμικά, ασχέτως από το είδος τους. Δηλαδή, κατά την στρατιωτική έρευνα εντοπίστηκαν δύο είδη βλημάτων όλμου εκπαιδευτικού χαρακτήρα των 60 και 82 χιλιοστών που βοηθούν στην προσομοίωση πολεμικών συνθηκών, καθώς και ένα είδος με φωτιστικά βλήματα 82 χιλιοστών, καθαρά επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Advertisement

Τα εκπαιδευτικά όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές δεν διαθέτουν την κατάλληλη ποσοτική εκρηκτική ύλη ώστε να καταστρέψουν και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στο πεδίο βολής. Αντίθετα, τα φωτιστικά βλήματα που εντοπίστηκαν στο φορτίο διατίθενται αποκλειστικά για πεδία μάχης. Ωστόσο, για τους στρατιωτικούς κύκλους,  και τα τρία είδη πυρομαχικών θεωρούνται πολεμικά, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες εκτός των βλημάτων όλμων εντοπίστηκαν και σκορπίστηκαν σε γεωργική έκταση 1.000 στρεμμάτων και άλλα παρελκόμενα πολεμικά υλικά επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα φωτιστικά βλήματα που βρέθηκαν στο «Antonov» έχει ως εξής: πυροδοτούνται από τον γεμιστή και με τη βοήθεια ενσωματωμένου αλεξιπτώτου στον μηχανισμό φτάνουν ως ένα συγκεκριμένο ύψος. Ακολούθως ξεκινά η καθοδική πορεία με παράλληλη βραδυφλεγία που αποβάλλει τις χημικές ενώσεις του βλήματος, φωτίζοντας -και καταδεικνύοντας- την επιθυμητή περιοχή του χειριστή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr, στο αεροσκάφος εκτός από τα πυρομαχικά εντοπίστηκε και φορτίο με τους μηχανισμούς πυροδότησης των όλμων, κάτι το οποίο όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, απαγορεύεται. Και αυτό γιατί, τα στρατιωτικά πρωτόκολλα αναφέρουν ότι σε περιπτώσεις που μεταφέρονται στρατιωτικά βλήματα, οι αεροπορικές εταιρίες οφείλουν να πραγματοποιούν δύο διαδρομές, μία για τα πυρομαχικά και μια για τους μηχανισμούς πυροδότησης, ώστε σε σενάριο πτώσης -όπως αυτή του Antonov- να διασφαλίζεται η αποσύνθεση των πολεμικών υλικών σε περίπτωση που βρεθούν σε λάθος χέρια.

Advertisement

Αναφορικά, πάντως, με τη λευκή ουσία που «πονοκεφαλιάζει» τους ειδικούς, πληροφορίες του ThessToday.gr αναφέρουν ότι η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για τέφρα και όχι φώσφορο, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, όμως ακόμη και τώρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και τα επίσημα αποτελέσματα από φυτά και χώμα αναμένονται εντός εβδομάδος.

Η ιατροδικαστική έδειξε ότι ο πιλότος πάλευε μέχρι τελευταία στιγμή 

Η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής «έδειξε» ότι ο κυβερνήτης του «Antonov» -όπως και όλα τα μέλη του πληρώματος- μέχρι την πρόσκρουση ήταν εν ζωή και όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι συνειδητά αποφάσισε να ρίξει το αεροσκάφος σε δασική περιοχή και όχι σε κατοικημένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι οι οκτώ σοροί φέρουν βαρύτατες κακώσεις σώματος, κεφαλής, θώρακα, κοιλίας, άνω – κάτω άκρων, κατάγματα με ρίξη εσωτερικών οργάνων και εσωτερική αιμορραγία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελήφθησαν δείγματα DNA και αίμα για τοξικολογικές εξετάσεις, καθώς αυτό που απομένει είναι η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement