Φωτιά στο Δάσος Δαδιάς: Νύχτα αγωνίας – Εκκενώθηκε ο οικισμός (βίντεο)

Advertisement

Η φωτιά στο Δάσος Δαδιάς, το οποίο βρίσκεται στο Σουφλί, μαίνεται για τέταρτη ημέρα και, μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (24/07) δόθηκε εντολή εκκένωσης του κοντινού οικισμού αφού οι φλόγες έφτασαν απειλητικά στα σπίτια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας pameevro.gr, o δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».

Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση, o Παναγιώτης Καλακίκος ανέφερε ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς, η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική ζώνη.

Η φωτιά προκλήθηκε σε ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες και υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

Advertisement

«Μάχη» για την αναχαίτιση του μετώπου

Επισημαίνεται ότι η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς έχει επικεντρωθεί περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς μιας και για ακόμα μια ημέρα η φωτιά καταστρέφει στον διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που, το απόγευμα του Σαββάτου (23/07), ανέρχονταν στα πέντε, σύμφωνα με τον Δήμητρη Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Advertisement

Ο Χρήστος Στυλιανίδης μεταβαίνει στην περιοχή

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή, πάντως, έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ που μεταδόθηκε το Σάββατο (23/07), κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, θα μεταβεί το πρωί της Κυριακής (24/07) στην περιοχή της Δαδιάς.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Advertisement

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement