Οι Έλληνες παίκτες της Τράμπζονσπορ έδωσαν φανέλα στον Βαρθολομαίο και… αγρίεψαν τον Μπαχτσελί

Advertisement

Τον Μάιο του 2022 η Τραπεζούντα «κάηκε» από τους πανηγυρισμούς καθώς η ομάδα της πόλης, Τράμπζονσπορ, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Τουρκίας. Ηγετική φυσιογνωμία και κομβικός για αυτό τον τίτλο, ήταν ο εκ των αρχηγών της Εθνικής Ελλάδας, Τάσος Μπακασέτας, με άξιο συμπαραστάτη τον Μανώλη Σιώπη. Μάλιστα στο γλέντι για τον τίτλο δεν είχαν λείψει τα ελληνικά και τα ποντιακά τραγούδια, με τους φίλους της ομάδας να αποθεώνουν τους συμπατριώτες μας ποδοσφαιριστές που είχαν εμφανιστεί στη φιέστα με ελληνικές σημαίες.

Οι δυο Έλληνες ποδοσφαιριστές στο διάστημα της παραμονής τους στην Τουρκία, βέβαια, δεν έχουν γλιτώσει από την κριτική διότι αρκετές φορές έχουν επισκεφθεί τόσο την Παναγία Σουμελά όσο και άλλες ελληνικές εκκλησίες για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Σήμερα (15/8), επειδή θα βρίσκονταν στη Δανία για αγώνα στο πλαίσιο των προκριματικών του Champions League με αντίπαλο την Κοπεγχάγη, δεν έδωσαν το «παρών» στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όμως, είχαν επισκεφθεί μια ημέρα νωρίτερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι δυο Έλληνες ποδοσφαιριστές, μαζί στελέχη της ομάδας τους, έκαναν δώρο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μια φανέλα της Τράμπζονσπορ. Στο πίσω μέρος έγραφε «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», και μάλιστα ο Τάσος Μπακασέτας έκανε σχετικό post στα social media.

Advertisement
Η επίσκεψη και τα δώρα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.Instagram / tasos_mpak

Αυτό, ωστόσο, πυροδότησε την αντίδραση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, και επί της ουσίας αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων» στην Τουρκία, με επίσημη δήλωση στην οποία σχολιάζει όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, επιτέθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και γενικότερα στον τίτλο που φέρει υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα οικουμενικό ίδρυμα στην Τουρκία»!

«Οι προκλήσεις που γίνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες και οι δολιοφθορές που στοχεύουν στο πνεύμα της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης δεν θα μπορέσουν να μας εκτρέψουν από τον δρόμο μας», ανέφερε ο πρόεδρος του MHP και συνέχισε:

«Μια από αυτές τις προκλήσεις ήταν η φανέλα της Τράμπζονσπορ, με οικουμενικές επιγραφές, στον Έλληνα Πατριάρχη του Φαναρίου, Βαρθολομαίο, ο οποίος ήρθε στην Τραπεζούντα για ένατη φορά για να κάνει τελετουργικό στη Μονή Σουμελά».

Advertisement

«Πέρα από σκανδαλώδης, αυτή είναι μια πρόκληση με πολύ υψηλό τόνο υποκίνησης καταστροφής και παρενόχλησης. Είναι προφανές ότι αυτό το αίσχος, που αποτελεί προσβολή για τους αξιότιμους πολίτες μας που αγαπούν την Τραμπζονσπόρ μας και αυτόν τον σύλλογο, δεν θα γίνει αποδεκτή από καμία συνείδηση», τόνισε.

«Δεν υπάρχει οικουμενικό ίδρυμα και περιγραφή θέσης εργασίας στην Τουρκία», υποστήριξε ακόμα ο Μπαχτσελί και εξήγησε τη θέση του αναφέροντας πως στη Συνθήκη της Λοζάνης ο Έλληνας Πατριάρχης στο Φανάρι δεν θα εμπλέκεται σε πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις και δεν θα έχει καμία άλλη ιδιότητα παρά μόνο αυτή του θρησκευτικού αξιωματούχου στην επαρχία του Φαναρίου, παρέχοντας πνευματική υπηρεσία στους Ελληνορθόδοξους πολίτες της Τουρκίας.

«Ο εκνευρισμός των εθνικών και ηθικών ευαισθησιών της Τουρκίας με την παγίδευση από όλες τις πλευρές αποκαλύπτει το εσωτερικό μιας πλοκής που προωθείται βήμα-βήμα. Στόχος είναι να προκληθεί χάος, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον κρίσης», πρόσθεσε ο Μπαχτσελί.

Advertisement

Το πώς, βέβαια, μια φανέλα ποδοσφαιρικής ομάδας παρουσία και Τούρκων στελεχών της, μπορεί να συνιστά εμπλοκή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις πολιτικές και διοικητικές εξελίξεις στην Άγκυρα, μόνο ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ανάλογου φανατισμού μυαλά θα μπορέσουν να το εξηγήσουν. Η στάση του, ωστόσο, μετά και το πρόσφατο περιστατικό με τον περιβόητο χάρτη που περιλάμβανε ακόμα και την Κρήτη ως μέρος της Τουρκίας, μόνο… ανεξήγητη δεν είναι καθώς αποτελεί μέρος της ρητορικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα και δεδομένα είναι απολύτως βολική για τις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement