Για την μετάλλαξη «Κένταυρος», την υπερμετάδοση του κορωνοϊού και τις νέες παραλλαγές του, τα μέτρα πρόληψης για να μην εξαπλωθεί ο ιός σε κλειστούς χώρους αλλά και πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία, μίλησε στο CNN Greece, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος θεωρεί αδύνατο να μην έρθει η νέα μετάλλαξη «Κένταυρος» στη χώρα μας αφού έρχονται τουρίστες από χώρες που έχει ήδη εντοπιστεί όπως η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε κρούσμα της παραλλαγής «Κένταυρος» στη χώρα μας. Απλώς δεν κάνουμε πολλές ανιχνεύσεις αυτή την περίοδο και ακόμα κι αν ήδη υπάρχει, δύσκολα εντοπίζεται. Αυτό έχει συμβεί σχεδόν με όλες τις παραλλαγές, όπου το κρούσμα εντοπίστηκε πιο μετά από την ημερομηνία άφιξής του. Πιστεύω πως θα είναι κρούσμα του Αυγούστου το οποίο βέβαια μπορεί να διαπιστωθεί και στα μέσα Σεπτεμβρίου», λέει ο ίδιος.
«Αυτό θα οδηγήσει σε μία κορύφωση στα μέσα Οκτωβρίου ή το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα» εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης.
Λάθος μήνυμα: «Με την Όμικρον δεν παθαίνω τίποτα»
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, είναι πολλοί οι νεκροί από τον κορωνοϊό συγκριτικά με τα «όπλα» που υπάρχουν σήμερα για να τον αντιμετωπίσουν.
Επίσης, θεωρεί λάθος να επικρατεί η άποψη ότι «με την Όμικρον δεν παθαίνουμε τίποτα» καθώς όπως υποστηρίζει: «οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι προέρχονται από την παραλλαγή Όμικρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης διασποράς».
Προσθέτει ακόμη ότι, «στη φάση που είμαστε, δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε στην κοινωνία, ότι «είμαστε καλά, το ΕΣΥ δεν πιέζεται, υπάρχουν ήπια συμπτώματα με την Όμικρον» αλλά από την άλλη, να πεθαίνουν 50-60 άτομα τη μέρα, ενώ υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του ιού. Δηλαδή, οι νεκροί πρέπει να φτάσουν τους 120 για να υπάρχει πρόβλημα; Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ. Στη φάση που είμαστε και γνωρίζουμε τόσα πολλά για τον κορωνοϊό, όπως ο τρόπος που μεταδίδεται, η διασπορά του, μέσα προστασίας, όπως εμβόλια, αντιικά, δεν μπορούμε να λέμε, αφού δεν πιέστηκε το ΕΣΥ είμαστε εντάξει. Γι΄αυτό, ναι θα είναι ανησυχητική η «Κένταυρος»» λέει ο ίδιος.
«Όχι» στον εφησυχασμό της κοινωνίας
Η κανονικότητα που όλοι προσδοκούμε πρέπει να είναι μία βελτιωμένη κανονικότητα. «Δηλαδή, πρέπει να εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα που να σταματούν την εξάπλωση του ιού. Επικρατεί η λογική “δεν πειράζει που θα κολλήσω Όμικρον. Δεν θα πάθω τίποτα.” Δεν είναι αλήθεια αυτό. Γιατί θα δω τη μητέρα μου που είναι μεγάλης ηλικίας και θα την κολλήσω. Κι αν η ίδια δεν έχει εμβολιαστεί αφού το 20% άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει:
Σωστό μήνυμα είναι για τη δημόσια υγεία είναι: «Ναι, υπάρχει κίνδυνος από τη μεγάλη διασπορά».
Λάθος μήνυμα για τη δημόσια υγεία είναι: «Δεν έχει ανέβει ο αριθμός στις ΜΕΘ».
Self test και απολύμανση στα σχολεία
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του ιού, προτείνει self test στους μαθητές μία φορά την εβδομάδα και απολύμανση του αέρα.
Για τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «καλό είναι να φορούν μάσκα οι μαθητές. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας, πολλοί θα πουν ότι η διασπορά είναι μικρή», λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι πρέπει να γίνεται απολύμανση στις σχολικές αίθουσες αλλά και στα μέσα μεταφοράς, όπου δηλαδή υπάρχει συνωστισμός.
Συγκεκριμένα, «πρέπει να γίνεται απολύμανση του αέρα, τουλάχιστον στις αίθουσες που δεν υπάρχει καλός αερισμός. Και στα ιδιωτικά και στα δημόσια σχολεία. Αν θέλουμε να λειτουργούμε με βελτιωμένη κανονικότητα που να είναι υγειονομικά ασφαλέστερη, με όλες αυτές τις διαφορετικές παραλλαγές που επικρατούν, θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβουμε μέτρα που σταματούν τη διασπορά όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Υπάρχουν συσκευές απολύμανσης οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν στα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρέπει να είμαστε μπροστά από τον κορωνοϊό κι όχι να τον ακολουθούμε λαμβάνοντας αντίστοιχα μέτρα ανάλογα με τη δράση του», καταλήγει ο ίδιος.