Σαρωτικές αλλαγές από σήμερα στην Efood

Advertisement

Αλλάζουν από σήμερα οι όροι εργασίας για τους freelancers διανομείς στην Efood, εν μέσω καλοκαιριού, και με τους ντελιβεράδες να έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εταιρία ανακοίνωσε μείωση της αμοιβής τους ανά παραγγελία, μείωση της αμοιβής των καυσίμων και καθορισμό ωραρίου εργασίας, επιδιώκοντας να εργάζονται ως μισθωτοί χωρίς τα δικαιώματα του μισθωτού εργαζόμενου.
Επισημαίνουν δε πως το «συνεργατικό» μοντέλο (freelancers) δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαρτημένη εργασία που απαλλάσσει τους εργοδότες από εργασιακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στις κινητοποιήσεις στις αρχές Αυγούστου ένας από τους ελεύθερους επαγγελματίες της Efood, ο Χρυσοβαλάντης Παπαδόπουλος, είχε μιλήσει στο «Πρώτο Θέμα» εξηγώντας αναλυτικά ποιες είναι οι αλλαγές που εφαρμόζονται:

«Η εταιρεία με το τελεσίγραφο που μας έστειλε σε μορφή μηνύματος, προσπαθεί να μας αλλάξει τις συνθήκες εργασίας και να δημιουργήσει συνθήκες εξαρτημένης εργασίας ενώ είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Ουσιαστικά μας βάζει» slots» και μας υποχρεώνει να δηλώσουμε τις ώρες που θα δουλεύουμε. Αν τελειώσουν οι διαθέσιμες ώρες, ουσιαστικά μένεις εκτός εργασίας. Επίσης, αν τελειώσουν οι ώρες που έχεις δηλώσει, το σύστημα θα σε κλείνει αυτόματα και θα πηγαίνει ο επόμενος. Δεν είναι δυνατόν να λέγεσαι ελεύθερος επαγγελματίας και να σου καθορίζει η εταιρεία το πότε θα ανοίγεις για να δουλεύεις και πότε θα κλείνεις».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι διανομείς είχαν κερδίσει τις διεκδικήσεις τους, μετά από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει και με τη στήριξη του κόσμου, η εταιρία αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει. Προχώρησε τότε στην πρόσληψη των 2.016 εργαζομένων της μετατρέποντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους.

Advertisement

Οι «χρυσές» επιχειρήσεις του lockdown σε κρίση

Το θέμα απασχολεί και τη γερμανική Deutsche Welle. Σε πρόσφατο δημοσίευμά της, αναφέρεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις -Gorillas, Flink- που εν μέσω πανδημίας έστησαν ένα μεγάλο δίκτυο στις γερμανικές μεγαλουπόλεις, προσέλαβαν εκατοντάδες διανομείς και μέσω της εφαρμογής έστελναν προϊόντα στα σπίτια.

Η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα με την κρίση του κορονοϊού και τα κέρδη των επενδυτών εκτοξεύτηκαν. Όμως, η διετία πέρασε και η άρση των μέτρων ήρθε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός φέρνουν και τις υπηρεσίες διανομής προϊόντων αντιμέτωπες με προβλήματα. Η βερολινέζικη startup Gorillas, για παράδειγμα, ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγους μήνες ότι κάνει περικοπές σε εκατοντάδες διοικητικές θέσεις εργασίας.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω