Κλιματική αλλαγή: Πώς έχει «σπάσει» η εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης λόγω της πτώσης των υδάτων

Advertisement

H ξηρασία στην Ευρώπη και η πτώση των υδάτων σε μεγάλα ποτάμια όπως ο Ρήνος και ο Δούναβης επηρεάζει και τις πλωτές μεταφορές.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής (21/8) στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Θωμάς Δασακλής, αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης.

«Οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές διαδραματίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μια και τα περισσότερα βιομηχανικά κέντρα είναι προσβάσιμα μέσω εσωτερικής ναυσιπλοϊας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι πλωτές μεταφορές, μαζί με τις οδικές και τις σιδηροδρομικές, αποτελούν έναν από τους τρεις κύριους ηπειρωτικούς τρόπους μεταφορών».

Όπως αποκάλυψε, στη Γερμανία «σχεδόν το 80% των συνολικών εμπορευματικών μεταφορών πραγματοποιούνται μέσω του Ρήνου».

Αναφορικά με την κλιματική κρίση και πώς αυτή επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα ο κ. Δασακλής δήλωσε ότι η πτώση των υδάτων έχει κάνει τον Ρήνο και τον Δούναβη να μην είναι προσβάσιμα στα εμπορευματικά καράβια που μεταφέρουν πρώτες ύλες.

Advertisement

«Οι ποτάμιες μεταφορές είναι ευάλωτες σε έντονα κλιματικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι έντονες βροχοπτώσεις» επισήμανε.

Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Γαλλία και Βέλγιο είναι οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σύμφωνα με την Eurostat.

«Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη χημική βιομηχανία που βρίσκεται κατά μήκος του Ρήνου, στη Γερμανία» ανέφερε ο επιστήμονας διευκρινίζοντας ότι τα κύρια προϊόντα που διακινούνται μέσω των ποταμιών είναι σιτηρά, μεταλλεύματα, λιπάσματα, χημικά προϊόντα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement