Ακίνητα: Έρχονται έλεγχοι για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ – Διασταυρώσεις με Κτηματολόγιο

Advertisement

Ελέγχους για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ξεκινά η ΑΑΔΕ. Έλεγχοι θα γίνουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφύλακες και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις αγοραπωλησίας, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων. Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων του εντύπου Ε9 για τα ακίνητα, με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ή πλειστηριασμό ακινήτου καθώς επικυρώνει ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Χωρίς την προσκόμισή του, απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου.

Advertisement

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς ενώ όσοι εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.

Το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν οι συμβολαιογράφοι μπορεί να φτάνει έως και τα 1.000 ευρώ. Αν διαπιστωθεί από μεταγενέστερο έλεγχο, που θα διενεργηθεί εντός δεκαετίας από τον προηγούμενο έλεγχο, ότι συμβολαιογράφος, φύλακας μεταγραφών ή προϊστάμενος κτηματολογικού γραφείου προέβη στην ίδια παράβαση για το αυτό ακίνητο, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Διασταυρώσεις με το Κτηματολόγιο

Από τον επόμενο μήνα- με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Κτηματολογίου- θα αρχίσουν και οι διασταυρώσεις των στοιχείων του Ε9 με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Advertisement

Στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός ακινήτων όχι μόνο διαμερισμάτων ή κατοικιών αλλά και οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα τα οποία, ενώ έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να γλιτώνουν τα βάρη του ΕΝΦΙΑ και το κράτος να έχει μειωμένες φορολογικές εισπράξεις.

Με την online διασύνδεση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά, τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

Advertisement
  1. Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.
  2. Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όσοι εντοπιστούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα με σκοπό τον περιορισμό της φορολογητέας ύλης θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή επιπλέον κύριου ΕΝΦΙΑ ή συμπληρωματικού ανάλογα με το έτος κτήσης του ακινήτου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement