Ρεύμα: Η ρήτρα έφυγε αλλά η τιμή σκαρφαλώνει

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Εκτοξεύονται τον Σεπτέμβριο οι τιμές της κιλοβατώρας. Αυξήσεις που κυμαίνονται από 60 έως και 65%. Το πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές θα εξαρτηθεί από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την πολιτική «Φρανκενστάιν» του Μαξίμου και την φτωχοποίηση σχεδόν όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Ηλεκτροσόκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για το μήνα Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 60 έως και 65% ροκανίζοντας τα εισοδήματα.

Οι τιμές που δόθηκαν από προμηθευτές για τον ερχόμενο μήνα είναι:

ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.

Advertisement

Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.

Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Advertisement

NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.

Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών με την κρατική στήριξη να φθάνει στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Advertisement

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Οι τιμές λιανικής έχουν πλέον σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενσωματώνοντας εις διπλούν την τάχατες καταργημένη ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και μεταφέροντας όλα τα βάρη και το ρίσκο των προμηθευτών στους καταναλωτές» σχολιάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η αναπληρώτριά του οδηγούνται στο συμπέρασμα πως «πρόκειται για την άμεση συνέπεια της πολιτικής »Φρανκενστάιν» που ακολούθησε η κυβέρνηση στην ενέργεια, με πρόχειρες, επικοινωνιακές, αποσπασματικές και αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις, για να καλύψει τις βασικές της επιλογές που από το 2019 ήταν: το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων, η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών».

Και συνεχίζουν: «Η Ν.Δ. επιλέγει να φτωχοποιεί σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα και να γονατίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με το ακραίο κόστος ενέργειας για να κερδίζουν με ανισότιμους όρους λίγα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα γαλάζια παιδιά που διόρισε αναξιοκρατικά στους ενεργειακούς φορείς».

Advertisement

Μεταξύ άλλων, καταλήγουν πως «μόνη διέξοδος στη διαρκώς επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα εδώ και ένα χρόνο και έχει ως βασική επιλογή το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια.

Η πρόταση προβλέπει: 

  • Ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, που να μην αφήνει παράθυρα για υπερκέρδη σε κανένα,
  • Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχε η Ιβηρική χερσονήσος,
  • Προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη, που συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες,
  • Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση,
  • Επαναφορά του Δ στη ΔΕΗ που θα επιτελεί τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της, και δεν θα λειτουργεί για τα χρηματιστηριακά κέρδη και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών με τις χρυσές αμοιβές, τις μετοχές και τις βίλες
  • Επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.

Η επιδότηση

Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι τα πλαφόν που επέβαλε στις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών δεν κατάφεραν να περιορίσουν το χρηματιστηριακό ράλι, η κυβέρνηση θα χρειαστεί και πάλι να αντλήσει πρόσθετα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να αυξήσει τις επιδοτήσεις και να μην πληγούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι για τους λογαριασμούς του Αυγούστου ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Εως το τέλος του έτους, όμως, υπολογίζεται να απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια 300 εκατ. ευρώ μηνιαίως και το ερώτημα είναι ποιος θα στερηθεί αυτούς τους πόρους.

Advertisement

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement