Υπόθεση παρακολουθήσεων: Την Παρασκευή η προ ημερησίας για τις υποκλοπές – τη Δευτέρα το αίτημα για εξεταστική

Advertisement

Την Παρασκευή αναμένεται να διεξαχθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές, σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων.

Επίσης, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη.

Τέλος, την επόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί στην ολομέλεια συζήτηση για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, με βάση το αίτημα που ήδη έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

Το διπλό χτύπημα του ΠΑΣΟΚ

Σε ένα διπλόκοινοβουλευτικό χτύπημα προχωρά το ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά το αίτημα για κλήση των πέντε προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατέθεσε και την πρόταση για τη δημιουργία εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με το φλέγον ζήτημα των παρακολουθήσεων. Με τη Διάσκεψη των Προέδρων να συνεδριάζει στις 13:00, η Χαριλάου Τρικούπη «προλαβαίνει» τις εξελίξεις ασκώντας πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το μπαλάκι, τώρα, ουσιαστικά βρίσκεται στο γήπεδο της ΝΔ (αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που είτε θα κληθεί να συνυπογράψει ή να καταθέσει τις δικές του προτάσεις).

Από την πλευρά της η γαλάζια παράταξη έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι θα συναινέσει τόσο στη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής (αν και πλέον αρκούν οι ψήφοι της μειοψηφίας), όσο και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη Διάσκεψη, η οποία σημειωτέον θα ορίσει και την ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για το ζήτημα.

Advertisement

Η πρόταση στη Θεσμών

Αίτημα για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων. ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά να καταθέσουν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

«Την πολιτική πρέπει να καθοδηγεί η ηθική της ευθύνης. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συνέβη στην θλιβερή για την πολιτική μας ζωή τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τα κίνητρα, τις επιδιώξεις αφανών και φανερών κέντρων», τονίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα.

Η πρόταση για Εξεταστική

Την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε στη Βουλή στο ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ζήτημα της παρακολούθησης του επικεφαλής του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αποδοθούν τυχόν υπάρχουσες πολιτικές, ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες, ζητούν να διερευνηθεί πλήρως:

Advertisement

1. Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ν. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»; Λήφθηκε υπόψη η ιδιότητα του κ. Ανδρουλάκη ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ήταν, ο κ. Ανδρουλάκης ελεγχόμενος για κατασκοπεία ή τρομοκρατία ή επιβουλή κατά του πολιτεύματος και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;

2. Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Συνδέεται το γεγονός με την δήθεν «νόμιμη επισύνδεση» στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός προσώπου και, εν τέλει, ενός κόμματος από την Ε.Υ.Π.; Υφίσταται δίκτυο διασυνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με την Ε.Υ.Π ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ ή με οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος οντότητα;

3. Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν υπάρξει επισυνδέσεις ή παγιδεύσεις τηλεφώνων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού και για ποιο χρονικό διάστημα; Ποιοι δύνανται να χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό predator στην ελληνική επικράτεια και ποιες οι σχέσεις αυτών με πολιτικά πρόσωπα και δημόσιους λειτουργούς;

Advertisement

4. Υπάρχει στην κατοχή και ποιων το περιεχόμενο των υποκλοπών της ΕΥΠ; Ακολουθήθηκε η στο νόμο προβλεπόμενη διαδικασία γνωστοποιήσεων των σχετικών εισαγγελικών διατάξεων; Συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες εκθέσεις και σε ποιους κοινοποιήθηκαν; Σε ποιες υπηρεσίες, οργανικές μονάδες και πρόσωπα γνωστοποιήθηκαν τα αρχεία που δημιουργήθηκαν από την επισύνδεση της ΕΥΠ στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το κλείσιμο της βουλής, με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση για την εξεταστική επιτροπή και τις παρακολουθήσεις

Συνεδρίασε την Δευτέρα 22 Αυγούστου το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από κοινού με το Προεδρείο της ΚΟ υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε αφού πρώτα όλοι έβγαλαν τα κινητά τους από την αίθουσα, αποφασίστηκε η γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα.

Advertisement
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παραμένει σταθερός σε όσα έχει διατυπώσει από την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων. Έχει καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς και έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι Δημητριάδης, Κοντολέων, και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά πως την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
  • Ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων. Άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια. Και αργότερα, έφερε τροπολογία μετά το αίτημα του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου κ. Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να μην μπορεί να ενημερωθεί για την παρακολούθηση τόσο ο ίδιος, όσο και όποιος άλλος προσέφευγε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Και εν συνεχεία, η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μία μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης. Σε αυτό συνηγορούν:

  • Η άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται.
  • Η επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας.

Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίoν της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως; Εκτός εάν στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό, που μόνο την ενοχή του επιβεβαιώνει.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ψηφίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του κ. Δεμίρη στην ΕΥΠ. Δεν αποτελεί διακομματική επιλογή, είναι επιλογή Μητσοτάκη που είναι εγκέφαλος του σκανδάλου και πηγαίνει προφανώς με εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει έντονο προβληματισμό για τους χειρισμούς στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς φαίνεται να μην διερευνά το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το Predator αλλά αντίθετα το πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα και πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων για τις παρακολουθήσεις.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί πως οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε ως ο επικεφαλής μίας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας. Για αυτό το λόγο και θεωρεί ότι είναι και άλλα πολιτικά πρόσωπα, είτε από την αντιπολίτευση είτε και από την ίδια την κυβέρνηση, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παρακρατικών αυτών παρακολουθήσεων. Ενδεικτικό της ενοχής Μητσοτάκη είναι ότι 10 μέρες μετά το ρεπορτάζ της Καθημερινής πως παρακολουθούνταν τουλάχιστον ακόμα 7-8 πολιτικοί, δεν έχει υπάρξει καμία διάψευση. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Ποιοι ακόμα πολιτικοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από το παρακράτος Μητσοτάκη;
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement