Νέα θεραπεία για τον καρκίνο δίνει ελπίδα σε όσους «δεν έχουν επιλογές»

Advertisement

Μια νέα ελπίδα για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο γεννά μια καινούρια θεραπεία, η οποία μέσα από έναν συνδυασμό φαρμάκων μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου, ακόμα και για όσους ασθενείς δεν έχουν δει αποτελέσματα με τις μέχρι τώρα θεραπείες.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό ανοσοθεραπείας και guadecitabine, ενός νέου πειραματικού φαρμάκου , με τις πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν να δείχνουν ότι η πρόοδος της ασθένειας σταμάτησε στο 1/3 περίπου των ασθενών.

Η ανοσοθεραπεία έχει ως στόχο να επιστρατεύσει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή προκειμένου να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και χρησιμοποιείται συχνά στους ασθενείς όπου άλλες θεραπείες (όπως η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες) έχουν αποτύχει, φέρνοντας συχνά καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, ορισμένες φορές οι όγκοι γίνονται ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην διαθέτουν πια άλλες επιλογές για τη βελτίωση της πορείας της ασθένειάς τους.

Advertisement

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι μία ομάδα ογκολόγων από τη Βρετανία ανακάλυψε πως η χρήση του φαρμάκου guadecitabine μαζί με την ανοσοθεραπεία μπορεί να αντιστρέψει την ανθεκτικότητα των όγκων σε αυτήν.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάποιοι ασθενείς έζησαν για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα από εκείνο που αναμενόταν, εξαιτίας της ανθεκτικότητας που οι όγκοι τους είχαν παρουσιάσει στις θεραπείες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συνδυασμός του φαρμάκου guadecitabine με την ουσία pembrolizumab, δημοφιλής επιλογή ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου, είχε ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της κατάστασης του 37% των ασθενών.

Advertisement

Ειδικότερα, από τους 30 ασθενείς που των οποίων αναλύθηκε η δραστηριότητα του καρκίνου, στο 37% η πορεία της νόσου ανακόπηκε, χωρίς εξέλιξη του όγκου για 24 εβδομάδες ή και περισσότερο.

«Η πρόοδος της ανοσοθεραπείας ως πολλά υποσχόμενο όπλο ενάντια του καρκίνου είναι πολύ μεγάλη την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν είναι αρκετά αποτελεσματική σε όλα τα είδη καρκίνου και οι όγκοι πολλές φορές μπορεί να γίνουν ανθεκτικοί στη θεραπεία. Αυτός ο συνδυασμός ίσως είναι ο τρόπος που θα καταπολεμήσουμε τον καρκίνο, ακόμα και όταν δεν ανταποκρίνεται πια στην ανοσοθεραπεία», είπε η επικεφαλής της μελέτης, που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «ImmunoTherapy of Cancer».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement