«Ηλεκτροσόκ» σε Γαλλία και Γερμανία: Νέο ρεκόρ στην τιμή ρεύματος

Advertisement

Σε πρωτοφανή επίπεδα εκτοξεύθηκε σήμερα, Παρασκευή (26/8) η τιμή του ρεύματος σε Γαλλία και Γερμανία, με τους φόβους για νέα πληθωριστική έκρηξη να αναζωπυρώνονται.

Αναλυτικότερα, στη Γαλλία το προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας 1 έτους έσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά MWh, όταν η μέση τιμή για την περίοδο 2010-2020 ήταν 45 ευρώ ανά MWh.

Παράλληλα, στη Γερμανία οι αντίστοιχες τιμές αναφοράς αυξήθηκαν πάνω από τα 800 ευρώ, σχεδόν 10 φορές υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Advertisement

Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 7,6% στα 805,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG την Παρασκευή και σημείωσαν άνοδο 39% αυτήν την εβδομάδα. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 24% αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί, καθώς η εταιρεία κοινής ωφελείας Electricite de France SA ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επανέλθουν στο διαδίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο. Αυτές οι μονάδες θα είναι βασική πηγή ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ενώ το φυσικό αέριο παραμένει σπάνιο.

Ρεύμα: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Ευρώπη

Οι τιμές του ρεύματος σπάνε ρεκόρ σε σχεδόν καθημερινή βάση, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου ενόψει της κρίσιμης χειμερινής περιόδου. Η άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνει το Bloomberg.

Advertisement

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν δραστικά μέτρα περιορισμού της χρήσης ενέργειας, όπως η απαγόρευση του εξωτερικού φωτισμού κτιρίων στη Γερμανία και η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων.

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθούν τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε το ανώτατο όριο του κόστους. Οι αυξανόμενες τιμές μπορεί να αναγκάσουν πολλούς ανθρώπους στη χώρα να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτόν τον χειμώνα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement