La Repubblica: «Ρωσίδα κατάσκοπος παρεισέφρησε σε βάση του ΝΑΤΟ για δέκα χρόνια»

Advertisement

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και ιστότοπους δημοσιογραφικών ερευνών, αποκάλυψε ότι από το 2008 μέχρι και το 2018, μια Ρωσίδα πράκτορας κατάφερε να παρεισφρήσει στην βάση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι η πράκτορας, η οποία χρησιμοποιούσε το όνομα Μαρία Αντέλα Κούφελντ Ριβέρα, χρησιμοποίησε διαβατήρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ήταν μια κοπέλα τριάντα ετών, ιδιαίτερα έξυπνη, η οποία μιλούσε έξι γλώσσες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Όλα αυτά τα χρόνια που διέμεινε στη Νάπολη, με όσους ανθρώπους γνωρίστηκε είπε ότι ήταν παιδί από Γερμανό πατέρα και Περουβιανή μητέρα. Στην πραγματικότητα όμως ήταν κατάσκοπος της GRU από τη Ρωσία.

Advertisement

Η Ριβέρα ήταν αυτό που η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών αποκαλεί «πράκτορα βαθιάς κάλυψης», εκπαιδευμένο να παριστάνει έναν ξένο.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Guardian, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας έχουν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους κατάσκοπους από την πρώιμη σοβιετική περίοδο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζουν με ψεύτικη ταυτότητα για δεκαετίες.

Η «βιτρίνα» της κατασκόπου

Εγκαταστάθηκε στη Νάπολη το 2013, αφού πρώτα είχε περάσει από τη Μάλτα, τη Ρώμη και το Παρίσι. Ίδρυσε μια μπουτίκ κοσμημάτων με το όνομα Serein και έζησε μια ενεργή κοινωνική ζωή. «Πριν εξαφανιστεί, κατέκτησε πολλές καρδιές, και προκάλεσε σειρά ερωτικών απογοητεύσεων», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Πολύ σύντομα γνώρισε μέλη του προσωπικού της βάσης ΝΑΤΟ στη Νάπολη και έγινε γραμματέας στο εν λόγω παράρτημα. Μάλιστα, ένας υπάλληλος του ΝΑΤΟ είπε στους ερευνητές ότι είχε μια σύντομη ρομαντική σχέση με την Ριβέρα.

Advertisement

Η αποκάλυψη

Ο Christo Grozev, Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής ερευνητής της Bellingcat, είπε σε συνέντευξή του ότι είχε βρει για πρώτη φορά τα ίχνη μιας πιθανής κατασκόπου GRU όταν εξέταζε μια βάση δεδομένων με διαρροές συνοριακών διελεύσεων που καταγράφηκαν από Λευκορώσους συνοριοφύλακες και παρέχονται από μια ομάδα χάκερ στην αντιπολίτευση.

Ο Grozev έψαξε για αριθμούς ρωσικών διαβατηρίων σε περιοχές που ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν από πράκτορες της GRU και βρήκε πολλά χτυπήματα. Οι περισσότεροι είχαν ρωσικά ονόματα, αλλά ένα ξεχώριζε: η Maria Adela Kuhfeldt Rivera.

Δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί αν η κατάσκοπος «έκλεψε» απόρρητα στοιχεία, αλλά είναι σαφές ότι ήρθε σε επαφή με έναν χώρο που αποτελεί το ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής, επιχειρησιακής ισχύος των δυτικών χωρών στην Ευρώπη. H Μαρία Αντέλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, γνώρισε πολύ γρήγορα μέλη του προσωπικού της βάσης ΝΑΤΟ της Νάπολης, και πήρε μέρος στην κοσμική ζωή της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου.

Advertisement

«Είναι σαφές ότι η όλη αυτή υπόθεση θέτει γενικότερο θέμα ασφάλειας, ως προς την προστασία των στρατιωτικών μυστικών της βάσης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και του Έκτου Αμερικανικού Στόλου», τονίζουν πολλοί Ιταλοί αναλυτές.

Σύμφωνα με την La Repubblica, τέλος, πηγές των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι το ένα τρίτο, περίπου, των Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων που βρίσκονται στην Ιταλία (περίπου 80 σε σύνολο 240) φέρονται να είναι μέλη των τριών μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement