Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας

Advertisement

Το βιβλίο «Αποφασίζω» του Δημήτρη Μπουραντά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Δεν μπορούμε να προσθέσουμε όσα χρόνια επιθυμούμε στη μία και μικρής διάρκειας ζωή μας. Μπορούμε, όμως, να δώσουμε πολλή ζωή στα χρόνια μας, κι αυτό,  κάνοντας επιτυχημένες επιλογές. Ο Αλμπέρ Καμύ υποστήριξε ότι η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι πίστευαν ότι το πεπρωμένο δεν είναι η μοίρα αλλά το αναπόφευκτο των συνεπειών των δικών μας επιλογών και πράξεων, δεδομένων, βεβαίως, των αντικειμενικών περιορισμών. Συνεπώς, η τέχνη να κάνουμε επιτυχημένες επιλογές είναι για όλους μας η πλέον κρίσιμη.

Με αληθινές ιστορίες, παραδείγματα, μεταφορές, ασκήσεις και οδηγούς βελτίωσης, το βιβλίο αυτό βοηθά στην απόκτηση των πλέον χρήσιμων αρχών, μεθόδων και τεχνικών για να κάνει κάποιος περισσότερο επιτυχημένες επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής του -για να κάνει, έτσι, πράξη τον στίχο του Διονύσιου Σολωμού «με λογισμό και μ’ όνειρο» και να ζήσει όσο πιο καλά γίνεται.

Advertisement
Στο πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο «Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας», μεταξύ άλλων, διαβάζουμε:

«…Είναι αλήθεια ότι με έφεραν να ζήσω σε έναν κόσμο που δε μου αρέσει. Σε έναν κόσμο που πιστεύω ότι είναι λάθος φτιαγμένος και γεμάτος προσταγές και περιορισμούς. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι υπάρχουν η καλή και η κακή τύχη για ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων. Η συντριπτική πλειονότητα, όμως, όπως κι εγώ, είμαστε “άξιοι της τύχης μας”.

Το ποιος είμαι, πώς πορεύτηκα και έζησα μέχρι τώρα, πού βρίσκομαι και ζω, πώς θα ζήσω για κάποια χρόνια ακόμα, πώς θα φύγω και τι θα αφήσω πίσω μου είναι όλα αποτελέσματα των δικών μου επιλογών, δεδομένων, βεβαίως, των περιορισμών που είχα και έχω να αντιμετωπίσω. Χωρίς να παραβλέπει κανείς τους υπαρκτούς περιορισμούς, εμείς επιλέγουμε τα όνειρά μας, τους στόχους, τις προτεραιότητες, τις επιθυμίες και τα “θέλω” μας.

Εμείς επιλέγουμε τις αξίες, τον ιδανικό μας εαυτό, πώς σκεφτόμαστε, τι καταναλώνουμε, την ψυχαγωγία μας, πώς διασκεδάζουμε, το επάγγελμά μας και τους πολιτικούς που μας κυβερνούν. Δική μας επιλογή είναι οι άνθρωποι με τους οποίους αναπτύσσουμε σχέσεις ή ζούμε μαζί τους, όπως οι σύντροφοι και οι φίλοι μας.

Advertisement

Δική μας επιλογή είναι πώς αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα, τις αβεβαιότητες, τις αντιξοότητες, τα διλήμματα, τους φόβους και τα άγχη μας. Δική μας επιλογή είναι οι στάσεις και οι συμπεριφορές απέναντι στον εαυτό μας, στους άλλους ανθρώπους, στα πράγματα, στις καταστάσεις, στη φύση και στο περιβάλλον μας γενικότερα.

Εμείς επιλέγουμε να σκεφτόμαστε θετικά ή αρνητικά, να μιλάμε ή να σιωπούμε, να διεκδικούμε ή να παραιτούμαστε, να αντιστεκόμαστε ή να συμβιβαζόμαστε, να επαναστατούμε ή να αλλοτριωνόμαστε, να μαθαίνουμε ή να μη μαθαίνουμε. Εμείς επιλέγουμε πού και πώς διαθέτουμε τον χρόνο μας και την ενέργειά μας…»

Πηγή

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement