Όλοι εναντίον Μητσοτάκη στη Βουλή για τις υποκλοπές

Advertisement

Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές.

Το βασικό ερώτημα που θα θέσει σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι εάν έχουν γίνει παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων. Ο πρωθυπουργός θα κληθεί επίσης να αιτιολογήσει τα περί “νόμιμης επισύνδεσης” του Νίκου Ανδρουλάκη. Επιπλέον θα τεθεί το ζήτημα του κακόβουλου λογισμικού Predator, που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές αρχές.

Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της άμυνας του κ.Μητσοτάκη.

Πρώτον, θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι παρά το νόμιμον της διαδικασίας υπήρξε “υπηρεσιακή αστοχία”.

Advertisement

Δεύτερον, θα επικαλεστεί το επιχείρημα ότι η ίδια η κυβέρνηση δημοσιοποίησε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ άρα δεν έχει τίποτε να κρύψει, ενώ ο Παναγιώτης Κοντολέων ανέλαβε την υπηρεσιακή και ο Γρηγόρης Δημητριάδης την πολιτική ευθύνη.

Τρίτον, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί θεσμικός εστιάζοντας στο τι πρέπει ουσιαστικά να γίνει, από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να μην συμβεί ξανά το ίδιο στο μέλλον, χωρίς να διακυβευθεί ο ρόλος της ΕΥΠ ως ένας εξαιρετικά κρίσιμος βραχίονας της ασφάλειας της χώρας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο αιωρείται επίσης η φήμη ότι η Νέα Δημοκρατία έχει και θα παρουσιάσει στοιχεία, που θα βάζουν στο κάδρο των θεσμικών ευθυνών και το ΣΥΡΙΖΑ, αιτιολογώντας έτσι και την πρόθεση της να επεκτείνει ως έχουσα την πλειοψηφία και το χρόνο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

Advertisement

Για το ΣΥΡΙΖΑ, μόνη λύση είναι οι εκλογές

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πάντως ότι “καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να καλέσει τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται, καθώς και εάν τελικά έχει χρησιμοποιήσει άμεσα ή έμμεσα η κυβέρνηση το Predator.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση και “κλείνει το μάτι” στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου τόνισε χαρακτηριστικά (Κόκκινο 105,5) ότι:

“Είναι προφανές ότι η μόνη απάντηση σε όλη αυτή τη σκοτεινή περίοδο για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα είναι οι εκλογές, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα θέσει ένα νέο σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης της χώρας, το οποίο θα αφορά βέβαια και την ΕΥΠ”.

Advertisement

Το ΠΑΣΟΚ στοχοποιεί Μητσοτάκη, κρατά αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ πάντως σε κάθε ευκαιρία κρατά αποστάσεις από την Κουμουνδούρου, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στη ΝΔ και προσωπικά στον κ.Μητσοτάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι: “Αυτές οι αποκαλύψεις δε φέρνουν πιο κοντά εμένα στον κ.Τσίπρα όπως λένε τα παπαγαλάκια της ΝΔ, αποκαλύπτουν περίτρανα πόσο μοιάζουν οι δικές σας πρακτικές κυριοι της ΝΔ με πρακτικές που βίωσε ο λαός το 2015- 2019”.

Δήλωσε επίσης: “Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι εταίροι κανενός. Είμαστε ένα κόμμα με ιστορία και παράδοση. Δεν κινόυμαστε α λα καρτ, σεβόμαστε το κράτος δικαίου και καταγγέλουμε όποιον το καταπατά, είτε λέγεται Τσίπρας και Καμμένος είτε Μητσοτάκης”.

Advertisement

Ο κ.Ανδρουλάκης επέρριψε όμως προσωπικά στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την παρακολούθηση του, αφήνοντας αιχμές για ένα σχέδιο με στόχο τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Μίλησε ειδικότερα για παρακρατικό μηχανισμό της ΝΔ, ο οποίος «ήθελε σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέτυχε παταγωδώς».

Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εξέτασε το ενδεχόμενο να απείχε από τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα του να συγκληθεί πρώτα εκ νέου η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθεί σε αυτή για εξηγήσεις ο πρόεδρος της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Τελικά όμως θα συμμετέχει κανονικά, διά του επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλη Κατρίνη, μη θέλοντας προφανώς να “χαρίσει” στο ΣΥΡΙΖΑ τη σύγκρουση με τον κ.Μητσοτάκη.

Ο κ.Ανδρουλάκης κάλεσε πάντως ήδη χθες από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τον πρωθυπουργό να πει ποιος ήταν ο λόγος που τον καθιστούσε “εθνικό κίνδυνο” το Σεπτέμβριο του 2021 ώστε να αιτιολογείται η παρακολούθηση του μέχρι την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος. Διερώτηθηκε μάλιστα “εάν ήμουν κίνδυνος ως ευρωβουλευτής δεν είμαι μεγαλύτερος κίνδυνος ως αρχηγός του τρίτου κόμματος;” Έθεσε επίσης το ερώτημα εφόσον η επισύνδεση ήταν νόμιμη, πως θα την απέτρεπε ο πρωθυπουργός.

Advertisement

Το ΚΚΕ θέλει έρευνα για τις υποκλοπές στον Περισσό

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τονίζει άλλωστε ότι μιλά για εξεταστική για συγκεκριμένες υποθέσεις με τεκμηριωμένα στοιχεία, όπως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη επί ΝΔ ή οι υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ που αφορούν και την κυβέρνηση ΝΔ και τη συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του προφανώς συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνει την υπόθεση των υποκλοπών στον Περισσό, ενώ χαρακτηρίζει γενικόλογη και χωρίς στοιχεία, την πρόταση της κυβέρνησης για διεύρυνση του χρονικού διαστήματος κατά δέκα χρόνια, αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.

Το ΚΚΕ, ζητά να γίνει συζήτηση και να διερευνηθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όλες οι συγκεκριμένες υποθέσεις, που αφορούν τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, αλλά και τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ από το 2016 έως σήμερα.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος έχει υποβάλλει αίτημα στην ΑΔΑΕ ζητώντας να μάθει αν παρακολουθείται το τηλέφωνο του. Ενώ χθες και ο πρόεδρος του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ζήτησε ενημέρωση για τις άρσεις απορρήτου με επιστολή του στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement