Μητσοτάκης – Βενιζέλος: Μια νέα βεντέτα στην πολιτική σκηνή με παρασκήνιο

Advertisement

H επόμενη μέρα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις ανέδειξε ένα πολωμένο πολιτικό σκηνικό, με προσωποποιημένες σκληρές κόντρες και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ως τον μόνον βασικό εκφραστή του αντίΣΥΡΙΖα μετώπου.

Η σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού τόσο με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, όσο όμως και με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη αλλά και το διπλό «χτύπημα» από τον Ευαγγ. Βενιζέλο – οι σχέσεις με τον οποίον μοιάζει να έχουν πάρει τον χαρακτήρα «βεντέτας» – επιβεβαίωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα όποια περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας του κ. Μητσοτάκη με τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εκλείψει οριστικά.

Το στοιχείο αυτό δεν είναι άνευ αξίας για τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία δεν έφυγε πιο ήσυχη από τη συνεδρίαση.

Advertisement

Διότι μπορεί οι πρώτες δημοσκοπήσεις που λέγεται ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας να δείχνουν ότι η ΝΔ «αντέχει» στις πιέσεις της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και χωρίς την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το τοπίο θολώνει και τα περιθώρια ελιγμών μειώνονται δραματικά. «Είτε υπάρξουν είτε όχι άλλες αποκαλύψεις, το πολιτικό θέμα που έχουμε πλέον να συζητήσουμε είναι πως θα πορευτούμε προς τις εκλογές, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε εκ νέου την επόμενη άνοιξη» σημειώνουν γαλάζιοι βουλευτές.

Άλλωστε, από κανέναν δεν διέφυγε ότι από την κρίσιμη προ ημερησίας συζήτηση έλειπαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κροατία. Ούτε βεβαίως, η αναφορά του πρωθυπουργού «να έρθει στην εξεταστική Επιτροπή για κατάθεση και ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας, ο οποίος υπήρξε διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Μάλιστα, λίγη μόλις ώρα μετά το γραπτό σχόλιο του κ. Βενιζέλου με το οποίο κατέρριπτε το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να προσθέσει απευθυνόμενο προς τη Χαριλάου Τρικούπη ότι διαπιστώνει πως «στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ ξεχνάτε τον κ. Βενιζέλο και επιμένετε να αναφέρεστε στη διακυβέρνηση του 2012-2014 ως «διακυβέρνηση Σαμαρά». Να έρθουν, λοιπόν, όλοι στην Επιτροπή Θεσμών και στη συνέχεια, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο στην Εξεταστική Επιτροπή, να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αυτοί τέτοιες λεπτές υποθέσεις».

Advertisement

Μία δεύτερη εστία έντονου προβληματισμού για τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι σε ποιο κλίμα θα οδεύσει η χώρα προς έναν χειμώνα, που σύμφωνα με τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες δεν θα μοιάζει με κανέναν προηγούμενο.

«Μέσα σε αυτό το κλίμα, μοιραία το περιθώριο των κινήσεων περιορίζεται δραματικά», λένε και προσθέτουν ότι την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προετοιμάζουν τις κοινωνίες τους για τα πολύ δύσκολα που έρχονται, η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε αντιδημοφιλή αναφορά, υπό τον φόβο κοινωνικής δυσαρέσκειας.

«Η κατάσταση δυσκολεύει δραματικά και η ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή θα γίνεται ολοένα και πιο πνιγηρή», λένε. Άλλωστε, με νωπή τη συνεδρίαση της Βουλής, ήρθε το νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το Reuters (δια χειρός Χιούγκο Ντίξον, μάλιστα) να αναδείξει με εμφατικό τρόπο τις ανησυχίες των εταίρων και των επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, μετά την υπόθεση των υποκλοπών.

Advertisement

Δεδομένης της κατάστασης, η πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών εκτιμά ότι με τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κερδήθηκε πολιτικός χρόνος. Επί της ουσίας, όμως, οι προβληματισμοί παραμένουν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement