Καταστρέφουν έγγραφα και αρχεία παρακολουθήσεων σε ΕΥΠ και ΚΕΤΥΑΚ

Advertisement

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση καταστροφής αρχείων, εγγράφων και υλικού της ΕΥΠ, που μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για τους μέχρι στιγμής χειρισμούς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση καταστροφής αποδεικτικών υλικών λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και του Δημήτρη Τερζή, στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Πρόκειται για την «παραΕΥΠ» με την οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς το iEidiseis.gr και η οποία συστάθηκε το 2020 με νυχτερινή τροπολογία της κυβέρνησης, υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΕΥΠ, με δικό της προϋπολογισμό και τη νομοθετική δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις χωρίς να δημοσιεύονται στη Διαύγεια.

Advertisement

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έναρξη της επιχείρησης καταστροφής αποδεικτικού υλικού ξεκίνησε τη στιγμή της ανακοίνωσης της ΑΔΑΕ για διενέργεια ελέγχων σε ΕΥΠ, ΚΕΤΥΑΚ και ΕΛ.ΑΣ (ΔΙΔΑΠ).

Μόλις έγινε γνωστή η εντολή, δόθηκε εντολή από τον υψηλόβαθμό στέλεχος της ΕΥΠ και διατελέσαντα στο παρελθόν στενότατο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ξεκινήσει η καταστροφή πολλών αρχείων, κρίσιμων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Υπηρεσίας ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb ασφαλείας, γνωστά και ως iron keys, και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται από τον τομέα Μερικής Διαχείρισης, με σκοπό να συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή Καταστροφής Υλικού.

Advertisement

Σημειώνεται ότι σε αυτά τα «κλειδιά» είναι καταγεγραμμένες όλες οι συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις παρακολουθήσεις χιλιάδων ατόμων.

Πάντα σύμφωνα με το ΚΕΤΥΑΚ, τα «κλειδιά» περιλαμβάνουν και στοιχεία που αφορούν το ΚΕΤΥΑΚ, το οποίο διαχειρίζεται άγνωστα ποσά και κονδύλια.

Όσον αφορά στα στοιχεία των επισυνδέσεων ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως αυτά μπορούν να ανακτηθούν από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τα αρχεία , εφόσον βέβαια η ΑΔΑΕ και οι εισαγγελικές Αρχές τους απευθύνουν σχετικό αίτημα.

Advertisement

Την όλη επιχείρηση εκκαθάρισης φέρεται να συντονίζει ο Α.Λ., επίσης υψηλόβαθμό στέλεχος της ΕΥΠ.

Η αιφνιδιαστική επιχείρηση εκκαθάρισης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία στις τάξεις των υπαλλήλων της ΕΥΠ, δεδομένου ότι φοβούνται για το υπηρεσιακό τους μέλλον.

Δεδομένων πάντως των ελέγχων που προανήγγειλε η ΑΔΑΕ – για άγνωστο λόγο στα όρια της προειδοποίησης ακριβώς για να επισπευσθούν οι καταστροφές στοιχείων –, είναι στο χέρι των ομάδων εργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής να πάρει καταθέσεις και από τους υπαλλήλους των υπό έλεγχο Υπηρεσιών και Διευθύνσεων, και να μην αρκεστεί μόνο στα υψηλόβαθμα στελέχη…

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement