Σε κινούμενη άμμο η Ευρώπη – «Εκρηκτικό κοκτέιλ» από πληθωρισμό και ύφεση

Advertisement

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, με τον περιφερειακό πληθωρισμό να αυξάνεται σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ τον περασμένο μήνα, στο 9,1%, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 8/9. «Η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνεχίζει να επιδεινώνεται ενόψει της συνεδρίασης, με σαφείς ενδείξεις ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας που προκύπτει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley.

Παράλληλα η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η αδύναμη ζήτηση σήμαινε ότι τα εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να πουλήσουν όσα κατασκεύαζαν και δημιούργησαν αποθέματα με ρυθμό ρεκόρ.

Αντιμέτωπη με την ύφεση θα βρεθεί η Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Fitch. «Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023 θα δεχθεί πλήγμα 1,5 έως 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προβλέψεις μας για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (GEO) του Ιουνίου. Προβλέπουμε ότι η Γερμανία θα πληγεί κατά περίπου 3 μονάδες και η Ιταλία κατά περίπου 2,5 μονάδες. Με τη Γερμανία και την Ιταλία να εμφανίζουν ετήσια μείωση του ΑΕΠ το 2023, μια ύφεση που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από την Ευρωζώνη είναι πιθανή», επεσήμανε ο οίκος αξιολόγησης.

Advertisement

Με τον πληθωρισμό να ίπταται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι με την πλάτη στον τοίχο αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Οι αναλυτές θεωρούν πως είναι μονόδρομος η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αφού τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ (9,1%). Οι οικονομολόγοι της τράπεζας περιμένουν τώρα τα επιτόκια να κορυφωθούν στο 1,75% τον Φεβρουάριο του 2023, από 1,50% προηγουμένως.

Από την πλευρά της η UBS περιμένει πως η ΕΚΤ θε αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στις 8 Σέπτεμβρίου, οδηγώντας το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο 0,5%.

Η τράπεζα σημειώνει ότι δεδομένης της πρόσφατης επιθετικής ρητορικής από αρκετά μέλη της ΕΚΤ, η απόφαση για μια αύξηση μεταξύ 50 μ.β. και 75 μ.β. θα είναι δύσκολη, αλλά συνολικά, το βασικό μας σενάριο παραμένει για ένα βήμα κατά 50 μ.β

Advertisement

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ στη σύσφιξη της πολιτικής της, η τράπεζα σημειώνει ότι αν και προηγουμένως περίμενε η επόμενη αύξηση τον Οκτώβριο να είναι 25 μ.β. πλέον προβλέπει μια αύξηση κατά 50 μ.β. Στη συνέχεια περιμένει άλλη μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο στο 1,25% μέχρι το τέλος του 2022.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement